http://pdp.rs.ba/mladen-ivani-bih-se-ipak-kre-e-naprij/

У Босни и Херцеговини одређене ствари ипак пролазе. Ево, колико већ година имамо стабилну валуту. Нема инфлације. Успјели смо ријешити реформу војске, а да нема сукоба. Извоз је почео да расте. Још увијек економско стање није добро, али има позитивних елемената. Поднијећемо апликацију за чланство у ЕУ. Добићемо статус кандидата. Дакле, ипак има ствари које се у БиХ крећу.

Рекао је ово у интервјуу за данашњи београдски лист “Данас” Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Он је рекао да политичке елите у БиХ схватају да је европски пут неминован и додао да је референдум о Суду и Тужилаштву БИХ једино што може евентуално да угрози напредак.

Иванић сматра да би референдум био непотребна авантура и истиче да би то вјероватно довело до одустајања од нове европске иницијативе, која значи одустајање од тога да БиХ добије – без уставних промјена – статус кандидата.

“То би значило реафирмацију снага које су се одувијек залагале за гашење Дејтона и отварање нечега што се зове бриселска фаза, промјена Устава. А све те промјене Устава би се сводиле само на једно, а то је да се елиминише право ентитетског одлучивања у институцијама БиХ, што у суштини значи елиминацију права РС да одлучује и прегласавање. Доминацију. Под фирмом једноставности у суштини ми би имали доминацију. Тада, због чињенице да смо мање бројни, ми ништа у суштини у БиХ не би могли зауставити”, рекао је Иванић.

Упитан колике су шансе да се одржи референдум, он је одговорио:

“Тешко ми је рећи. Ја сам мислио да ће пуно раније власт у Бањалуци ићи на то да нађе излаз. На неки начин стичем утисак као да хоће, без обзира на све, да се референдум одржи.  Као да се и Додик налази све више и више у ћошку да то мора одржати. И на крају – и вама да кажем – ако одустане, ја заиста нећу ликовати. Сувише су интереси РС угрожени да би на томе покушавали правити политички интерес”.

Коментаришући изјаву предсједника Политичког савјета ДС Драгољуба Мићуновића да је РС „неуспјешан пројекат”, Иванић је рекао да је РС резултат воље народа.

“То је реалност, то постоји. Ја искрено вјерујем да ће она постојати и да је то у склопу балканског поимања политике једини начин да будете равноправни, да имате властиту институцију и да вас та институција чува”, рекао је Иванић.

Додао је да сматра да је веома добро што премијер Србије Александар Вучић поново иде у Сребреницу.

“Ја мислим да је јако добро што Србија има ту политику – „волимо РС, али уважавамо цјеловитост и интегритет БиХ“. То је кратко речено али, рекао бих, врло лијепо и врло фер. Нажалост морам рећи да је у свему што се догађало поводом 11. јула било превише политике, а мало пијетета према жртвама. Да је највећа одговорност за то бошњачких политичара”, рекао је Иванић.

Он сматра да су геополитичке промјене на Блиском истоку помогле да БиХ почне да напредује и да јој ЕУ да већу подршку.

“Русија има политички утицај у БиХ и то је потпуно природно. Русија је у најтежим временима за РС знала стати на нашу страну, када су многи неправедно, без разлога, осуђивали РС и ми настојимо да то уважимо. И ја  сам ћу учинити све што могу да односи са Русијом буду врло коректни, врло добри. Што се тиче наше европске будућности ту није никад Русија постављала никакво питање ни проблем”, рекао је Иванић.

Додао је да постоје различити ставови око НАТО-а, али да је ипак дугорочно чланство БиХ у НАТО-у везано за цијели регион.

“Хрватска јесте у НАТО-у, Црна Гора можда буде, али за нас је битно и гдје је Србија. Ја мислим да Србија и БиХ или ће заједно ући или ће заједно остати ван. Како год. Зато мислим да ми ту не би требало да имамо разлога за било какве проблеме у односима с Русијом”, казао је Иванић.

Повезане вијести: