http://pdp.rs.ba/mjere-populacione-nepolitike/

Иако смо мислили да нас мало шта може изненадити, предложени буџет за 2016. годину од стране Владе Републике Српске је то успио, али нас је и јако разљутио јер је по ко зна који пут потврдио да постојећој власти ништа није свето и да одузима од оних који су нам најбитнији, од наше дјеце.

Наиме, Влада РС и скупштинска већина у нацрту буџета за 2016. годину најављује укидање буџетске ставке за Фонд за дјечију заштиту – „Фонд треће и четврто дијете“ за који је у ранијем буџету било издвојено 900.000 конвертибилних марака. Ова буџетска ставка није представљала механизам који дугорочно може да утиче на самоодрживост ових породица, али као једнократна помоћ се могла сматрати одређеном врстом подстицаја и наде да држава још увијек мисли на вишечлане породице.

Данас, када налази стручне јавности кажу да мјере стимулисања репродукције нису испуниле очекивања јер нису уграђене у области функционисања система, те се у перцепцији репродуктивног дијела становништва, на које су усмјерене, ове мјере ионако не доживљавају као довољне, ми добијамо још један „шамар“ и доказ небриге актуелне власти према вишечланим породицама.

Желимо да подсјетимо да Република Српска још од 2002. године, тринаесту годину узастопно, биљежи негативан природни прираштај, уз рекордну рецесију из претходних година од – 2,8 промила. Пад стопе наталитета константа је већ неколико деценија, а регресија ових цифара је зашла у фазу у којој је демографски опоравак неизвјестан и уз много радикалније мјере популационе политике од постојећих.

У научно – истраживачкој студији „Анализа демографске ситуације и спровођења мјера и активности у РС“ Савјета за демографску политику РС наводи се да су данас у Републици Српској рађања за више од 30% мања у односу на ниво потребан за само смјену генерација, односно да би стопа укупног фертилитета са постојећих 1,5 дјетета по жени досегла потребан ниво од 2,1 дјетета по жени. Демографи Републике Српске налазе да би у случају да 22% породица има једно, а исти толики проценат двоје дјеце, било потребно 56% њих које би окончале своју репродукцију са троје дјеце. Задржавање постојећег, ионако неповољног, стања у Републици Српској захтјева породице са минимално троје дјеце. Тренутно стање у Републици Српској је такво да су породице са троје дјеце ријетке, а са четворо још рјеђе.

У оваквим условима укидати Фонд за треће и четврто дијете је непромишљена, нестручна и крајње безобразна одлука постојеће власти у Републици Српској.

Свјесни смо да је вишегодишње лоше вођење социо-економске политике Републике Српске узело данак у скоро сваком сегменту, али не миримо се са чињеницом да је актуелна Влада ријешена да оне најрањивије брутално казни за своје грешке и од њих начини колатералну штету.

У низу потеза који су свједочанства краткорочног дјеловања и још краткорочнијих циљева којима се остварују само личне користи појединаца блиских владајућој структури власти, ово је још један у низу којим се Влада не срами признати да јој до њених грађана ни најмање није стало.

И све ово нас је дочекало пред предстојеће празнике као још један од апсурдних „новогодишњих поклона“ којим Влада настоји дати легитимитет лошој финансијској политици, овај пут опредмећених у мјерама популационе (не)политике.

Повезане вијести:

ПДП

Leave a Comment