http://pdp.rs.ba/mirsada-colakovic-na-konsultacijama-sa-crnatkom/

Како је БН телевизији потврђено у Иванићевом кабинету, одговор на упит судија Међународног суда правде доставио је Иванићев изасланик. Упит се односио на статус Сакиба Софтића, који је по налогу Бакира Изетбеговића предао ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије Суду у Хагу.

И док је специјални изасланик Иванића отпутовао у Хаг, из Хага је допутовала амбасадорка Мирсада Чолаковић на консултације са министром спољних послова Игором Црнатком. „Консултације су обављене“, каже за БН телевизију министар Црнадак, али додаје да ће о одлуци и корацима које ће предузети обавијестити прво Предсједништво БиХ па тек онда јавност.

„Консултације са амбасадорима су интерна ствар Министарства и ја вас молим да не идемо у детаље тих консултација док се овај случај не заврши“, истиче Црнадак.

Амбасадорка Чолаковић вјероватно је морала да објасни зашто је одбила да Суду у Хагу преда писмо шефа БХ дипломатије и како то да је писмо Међународног суда правде за српског члана Предсједништва у Министарство стигло отворено, док су писма адресирана на друга два члана била запечаћена. То ће испитати и комисија Министарства која наредне седмице путује у Хаг, а неко ће морати да испита и шта се то дешава у БХ дипломатији.

„Ово је директан удар на институције БиХ и директан удар на БХ дипломатију“, каже министар Црнадак и додаје да је налог Бакира Изетбеговића амбасадору да не испоручи писмо министра спољних послова сташна ствар.

„Имам осјећај да људи нису ни свјесни шта су урадили. Замислите да неки други члан Предсједништва исто тако наложи неким другим амбасадорима да не прослеђују писма неких других министара. То би био колапс“, истиче министар Црнадак и закључује да је ова ситуација лоша ствар за институције БиХ и за унутрашње повјерење.

Какво је повјерење у БиХ најбоље свједочи чињеница да су у Хаг отишла три писма три члана Предсједништва. Иванић је у писму истакао да Сакиб Софтић није агент БиХ пред Међународним судом правде, није тешко погодити да ће Бакир Изетбеговић тврдити да је Софтић заступник БиХ, док се Драган Човић раније није хтио изјаснити о овом питању, али Суду у Хагу мораће да пружи конкретан одговор.

(БН телевизија)

Повезане вијести:

ПДП РС