http://pdp.rs.ba/ministar-inostranih-poslova-bih-igor/

Министар иностраних послова БИХ Игор Црнадак je, на иницијативу општинског одбора ПДП-а, посјетио општину Нови Град гђе је са начелницом општине Нови Град, Сњежаном Рајилић и привредницима са подручја наше и сусједних општина разговарао о могућностима отварања граничног прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај.

На овом састанку привредници су министру рекли да су они, а самим тим и општина у великим губицима откако је гранични прелаз у Новом Граду затворен. Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је након састанка да ће српски представници у заједничким органима учинити максималан напор да буде ријешено питање прекатегоризације граничног прелаза у Новом Граду који је од уласка Хрватске у ЕУ отворен само за путнички саобраћај.

Српски представници у заједничким органима учиниће максималан напор да у раду комисије БиХ и Хрватске кроз активности наших министарстава и других институција овај проблем ријешимо, рекао је након састанка министар Црнадак.

Он каже да иницијативе треба да иду према Савјету министара БиХ и Комисији за границе, најављујући да ће 12. маја о овом питању разговарати са надлежним хрватским министром. Црнадак сматра да је штета што је уопште дошло до затварања граничног прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај, али да се не вриједи враћати назад, већ да треба наћи рјешење.

„Слично као и по питању одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, потребно је да различити нивои власти раде заједно“, рекао је Црнадак.

Уговором о граничним прелазима који су БиХ и Храватска потписале 19. јуна 2013. године, гранични прелаз у Новом Граду изгубио је статус друге категорије у друмском саобраћају. Предсједник босанскохерцеговачког дијела мјешовите Комисије за праћење провођења уговора o граничним прелазима Божо Зовко изјавио је раније да су оправдани захтјеви општине Нови Град у вези са овим граничним прелазом, а који су више пута упућени на адресе надлежних институција.

Привредницима из Новог Града затварање граничног прелаза створило је проблеме због додатног путовања до прелаза у Градишку што је око 200 километара у оба смјера. Осим тога, проблем за кориштење граничног прелаза Изачић, који је удаљен од Градишке 170 километара, лежи у чињеници да дио магистралног пута пролази кроз кањон Уне, који је непогодан за шлепере.

Повезане вијести: