http://pdp.rs.ba/ministar-crnadak-ministarskom-sastanku-globalne-koalicije-za-borbu-protiv-isil-a/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак учествовао је 13. фебруара 2018. године, на позив замјеника премијера и министра иностраних послова Државе Кувајт Шеиком Сабах Калид Ал-Хамад Ал-Сабах, на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а, који се одржава у Кувајту.

Министарски састанак у Кувајту је отворен говорима кувајтског министра иностраних послова Шеик Сабах Калид Ал-Хамад Ал-Сабах и државног секретара Сједињених Америчких Држава Рекса Тилерсона.

Прије почетка Министарског састанка, министер Црнадак сусрео се са државним секретаром САД-а Рексом Тилерсоном.

Прије обраћања учесника Министарског састанка презентован је најновији извјештај о ситуацији на терену и војним успјесима Коалиције против ИСИЛ-а у посљедњих годину дана на територији Сирије и Ирака.

Током свог обраћања, министер Црнадак обавијестио је учеснике да БиХ остаје снажно опредијељена да буде дио глобалне борбе против тероризма. Он је нагласио да ће БиХ наставити да подржава Коалицију у дипломатском и политичком смислу, али и, у складу са својим могућностима, у форми материјалне помоћи, након досадашњих донација од укупно око 1100 тона муниције за ирачку војску.

Министар Црнадак је представио и досадашње законодавне активности БиХ на пољу спречавања одласка на страна ратишта, стратегије за превенцију и борбу против тероризма и онемогућавања финансирања терористичких активности.

На крају говора, позивајући на сталну потребу побољшања сарадње између земаља Коалиције, министар Црнадак је навео да репресија сама не може зауставити ширење опасних идеологија, већ да је упоредо потребно радити на смањењу сиромаштва, побољшању образовања, као и континуирано радити на јачању сарадње у вези политичких, економских и безбједносних питања, који су кључни показатељи који говоре о спремности друштва за борбу против радикализма и тероризма.

На Министарском састанку су учествовали представници 68 земаља, те представници ЕУ, НАТО-а и ИНТЕРПОЛ-а.

Канцеларија за односе с јавношћу

Повезане вијести:

Информативна служба ПДП