Бранислав Бореновић


Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић рођен је 1974. године у Санском Мосту. Бореновић живи у Бањој Луци са супругом Биљаном и тројицом синова. Завршио је Економски факултет у Бањој Луци, а данас на овој високошколској установи похађа постдипломски студиј.

У периоду од 2002. до 2006. године руководио је Надзорним одбором Фонда становања Републике Српске (РС). Истовремено је био запослен у бањалучкој канцеларији Агенције за промоцију страних инвестиција у БиХ. Након уласка ПДП-а у власт Бореновић је 2006. године именован министром за породицу, омладину и спорт у Влади РС-а. Тада је са 32 године био најмлађи министар икада у РС-у.

Каријера


Бореновић у ПДП улази 1999. године и исте године постаје члан Предсједништва ове партије. Осим тога, био је и предсједник Савјета младих ПДП-а, секретар за међународне односе у Партији, предсједник Градског одбора ПДП-а Бања Лука те потпредсједник ове странке. За предсједника ПДП-а је изабран у новембру 2015. године.

На општим изборима у октобру 2006. године изабран је за посланика у Народној скупштини РС-а. Међутим, Бореновић није ушао у Парламент, јер је именован за министра. Четири године касније, 2010. поново је изабран у ову скупштину и данас се налази на посланичкој функцији.

На Општим изборима 2014. обновио је мандат у НСРС.

Достигнућа


  • Од 1991. до 1995. учесник Отаџбинског рата
  • Од 1995. до 1998. године предсједник Савеза студената Економског факултета Универзитета у Бањалуци.
  • Од 1999. године члан Партије демократског прогреса Републике Српске гдје је био предсједник Савјета младих Главног одбора, међународни секретар партије и члан Предсједништва партије.
  • Од 2002. до 2006. године био је предсједник Надзорног одбора Фонда становања РС.
  • Од 2004. до 2006. године води канцаларију у Бањалуци Агенције за промоцију страних инвестиција у БиХ .
  • Године 2006. био је Министар за породицу, омладину и спорт у Влади Републике Српске (најмлађи у историји).
  • Од марта 2007. бива проглашен за предсједника највећег Градског одбора ПДП-а Бањалука.
  • У јулу 2007. изабран је за потпредсједника партије.
  • 28. Новембра 2015. године изабран за Предсједника ПДП-а.
  • Ожењен је, отац троје дјеце.

 

 

Друштвено


 

facebook.com/bborenovic

Програмска конвенција Savjet Mladih ПДП Партија Демократског Прогреса
Много добрих идеја,отворена расправа,корисни приједлози за програм Обнова Српске који усвајамо 7.октобра на Сабору партије.
Приоритети образовање,запошљавање,демографија али и законска борба против непотизма и беспотребних набавки...Будућност припада младим генерацијама и треба да се питају.
... ВишеМање

Погледај на Facebook

Веома занимљив разговор са њемачком канцеларком Ангелом #Merkel, о актуелној политичкој ситуацији код нас у Републици #Srpska и #BiH.

Канцеларка Меркел је нагласила да ће подршку на европском путу имати све озбиљне, разумне и одговорне стране у БиХ, које су спремне да креирају боље и квалитетније односе унутар БиХ.

Пренио сам њемачкој канцеларки увјерење да у Републици Српској и БиХ у Партији демократског прогреса имају искрене пријатеље и политичке партнере који су опредијељени да предано раде, креирају боље односе и приближе нас #EU, да његујемо европске вриједности и инсистирамо на унутрашњем договору, као кључном предуслову за смиривање тензија и отварању радних мјеста, што је нама најважније.

#CDU #CSU #PDP #EPP
... ВишеМање

Погледај на Facebook

"Беспослена премијерка,највећи страни плаћеник,иначе опчињена ФБиХ,уличарским рјечником уводи примитивизам у Српску..."

С обзиром на то да сам два дана био заузет због састанка са њемаком канцеларком Ангелом Меркел и одласком на митинг њемачке ЦДУ у Пасау, нисам имао довољно времена да се бавим најновијим изливима мржње и гнусним нападима „премијерке“ Цвијановић. Очигледно потпуно беспослена и безидејна, Цвијановићева слабо копча озбиљност економског и демократског стања у Републици Српској. Чак ни довољно добро не чита и не слуша изјаве народних посланика и предсједника странака опозиције, па јој се привиђају догађаји из ФБиХ и разноразне револуције.

Жељка Цвијановић је толико опсједнута ФБиХ, да та њена опчињеност може бити задовољена на начин да се предложи нпр. господину Новалићу да је узме за преводиоца у свом кабинету, јер тај посао зна да ради (један од ријетких послова које солидно познаје). Иако слабије познаје српски, добро говори енглески језик, што је доказала деценијским радом за стране агенције у БиХ. Најбоље се истицала у периоду када су високи представници за БиХ смјењивали легално изабране представнике институција Републике Српске, када је њен преводилачки допринос био редовно мјесечно плаћан високим доларским, еурским и КМ-овским износима. Цвијановићкин преводилачки ангажман у ФБиХ био би спас за Републику Српску. Ослободили бисмо се особе која нас је довела до економског, моралног и демографског суноврата, а ФБиХ би добила квалитетног преводиоца. Нама прави штету, а њима би ваљала за Упитник.

Посебно је интересантна њена „гадљивост“ , како се кочијашким рјечником обратила „премијерка“ други пут у Централном дневнику РТРС, на период када су се странци, односно високи представници обрачунавали са легитимним прдставницима тадашње власти Републике Српске из СДС-а и ПДП-а. Питам се да ли је Жељка Цвијановић била „гадљива“ на паре које је уредно мјесечно и годинама добијала радећи за странце и како јој се није „гадило“ узимати те силне доларе, еуре и марке.

Једини логичан закључак је да је Цвијановићева особа коју су странци директно више од десет година плаћали и да је управо она заједно са шефом Милорадом највећи плаћеник међународне заједнице и издајник Републике Српске.

Умјесто да се бави својим послом, нагомиланим економским и социјалним проблемима, како да помогне радницима у штрајку, како стабилизовати буџет, поправити рад јавних предузећа, стати у крај слабљењу здравства, зауставити одлазак младих из Српске... Жељка Цвијановић уличарским и простачким тровањем медијског и друштвеног простора у Српској и БиХ уводи примитивизам као основну мјеру дјеловања.
што најдиректније осуђујем и чему ћу се наравно и сада и увијек супростављати.
... ВишеМање

Погледај на Facebook