http://pdp.rs.ba/krivichne-prijave-za-fiskalne-kase/

Седам година након што је Влада Републике Српске донијела Закон о фискалним касама, ефекти овог Закона већ су изгубили сваки смисао.

Наиме, у јулу ове године пред посланике у Народној Скупштини РС стигао је Приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама, према којем око 3.000 обвезника који су до сада били обавезни да имају фискалне касе више неће морати да држави плаћају ове намете. Тиме ће се трошкови пореских обвезника у РС смањити за око 2.8 милиона КМ на годишњем нивоу, али примјетно је незадовољство занатлија и малих предузећа са до 5 запослених радника због чињенице да су чак седам година били дужни да плаћају намете које није требало да плаћају. Незадовољство су показали и прошле године, али у Влади РС тада нису имали слуха за њихов приједлог да им се укину фискалне касе.

– Није нам јасан мотив за укидање фикалних каса код оних предузетника који легално и јавно послују. Сви предузетници су пре неколико година набавили фискалне системе и евидентирање промета робе и услуга путем фискалних каса ни на који начин не би требало да оптерећује рад и пословање занатских радњи – саопштено је у фебруару прошле године из Министарства финансија РС.

Једину корист од фискализације су имала предузећа која продају фискалне касе, највише због монополистичкичког положаја у који их је ставила Влада РС. Прије свих то је предузеће „Микроелектроника“ из Бањалуке, блиска СНСД-у, које је према незваничним подацима увезло, саставило и продало чак двије трећине свих фискалних система по цијенама неколико пута већим од стварне тржишне у региону. Корист од овако извршене фискализације имала су и предузећа која врше технички преглед, као и Телеком Српске као мобилни оператер коме се плаћа претплата.

-Директна штета по привреду Републике Српске износи 106 милиона КМ а индиректна је много већа с обзиром на број затворених односно одјављених привредних субјеката у посљедњих седам година. Да ли треба уопште спомињати да није било већих финансијкских утицаја на буџете општине, што ставља под сумњу оправданост донесеног Закона из 2007. године. Због тога ће ПДП поднијети кривичне пријаве против одговорних за насталу пљачку грађана – рекао је потпредсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Предложеним Приједлогом Закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама свега 3000 фискалних јединица ће бити „дефискализовано“, што је само 6 одсто од укупног броја фискалних каса у Републици Српској. Оно о чему Влада РС није водила рачуна је шта би поменути предузетници требало да ураде са дефискализованим фискалним касама.

-У Приједлогу измјена и допуна закона недостаје цијело поглавље из Нацрта измјена и допуна закона којим се прецизније образлаже које су конкретно дјелатности предмет дефискализације, што отвара додатну сумњу да је све класични политички предизборни маркетинг власти – додао је Бореновић.

Осим тога, поменути обвезници тренутно плаћају и мјесечну претплату у износу од 9.36 КМ Телекому Српске Бања Лука, односно 112.32 КМ годишње.

-Наведеном допуном Закона о фискалним касама код 3.000 обвезника доћи ће до смањења укупних трошкова, који се односе на мјесечну претплату, за око 330.000 КМ на годишњем нивоу. Дакле, предвиђеним измјенама које су извршене у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама трошкови обвезника ће се смањити за око 2.8 милиона КМ на годишњем нивоу – закључио је Бореновић.

КАТАСТРОФАЛНИ ЕФЕКТИ ФИСКАЛИЗАЦИЈЕ (у бројкама)

– 47.363 фискалних каса * 1000 КМ (просјечна цијена касе) = 47.36 милиона марака

– За 7 година од почетка фискализације 47.363 фискалних каса *65 КМ (просјечна годишња цијена техничког прегледа) *7 (године од примјене закона) = 21.55 милиона марака

– 47.363 фискалних каса * 9.36КМ (цијена мјесечне претплате према мобилном оператеру) * 12 (мјесеци у години) * 7 (године од примјене) = 37.23 милиона КМ

________________________________________________________________

УКУПНО: ФИСКАЛИЗАЦИЈОМ ЈЕ ОД ПРИВРЕДЕ РС ОДУЗЕТО 106.14 МИЛИОНА МАРАКА!!!

Повезане вијести: