http://pdp.rs.ba/kamene-iz-potochara-ne-e-narushiti-odno/

Надам се да више никоме неће пасти на памет да поново покрене причу о резолуцији о Сребреници, јер је јасно да сваљивање терета искључиво на леђа српског народа – не може проћи, изјавио је у интервјуу „ЕуроБлицу“ шеф дипломатије БиХ Игор Црнадак и, уз ту поруку, оценио да све што се дешавало 11. јула на комеморацији у Поточарима неће покварити односе БиХ и Србије.

– Апелујем да се вратимо на период од пре месец дана кад смо имали добру политичку климу и да БиХ усвоји иницијалну варијанту програма реформи и механизма координације и поново крене напред – рекао је Црнадак. По његовој оцени, лоше је што је због слабе координације полицијских агенција у БиХ премијер Србије добио камен у главу, као и што је отказана посета председника Србије Томислава Николића Сарајеву.

– Очекујем да се открију кривци за напад и прописно казне. Не можемо се правити луди, то морамо разрешити у БиХ, како би наставили са добросуседским односима – каже Црнадак.

И 20 година после рата БиХ је поново у центру збивања, са ружним догађајима и врло напетом атмосфером. Колико је тешко представљати такву земљу?

– Врло тешко. Ја је представљам онаквом каква јесте – са својим различитостима, врло важном улогом ентитета, значајним позицијама три народа и њиховим политичким ставовима, стремљењима, страховима. То није лако, али је једини начин. Они који су покушавали да искористе ову позицију да би промовисали само свој став – лични, партијски или једног народа – нису радили добро за БиХ.

Велика Британија је пре гласања у Савету безбедности УН имала велику дипломатску офанзиву. Стекао се утисак да се Британцима није свидео ваш став и став Младена Иванића, због реакције у вези са писмом 25 посланика парламента БиХ генералном секретару УН. Да ли сте контактирали с Британцима после Њујорка?

– Разговарао сам с њима на Кроација форуму у Дубровнику, у врло позитивној атмосфери. Нисмо помињали резолуцију, већ потребу економских реформи и бољег живота. Британија је одиграла важну улогу у новом европском приступу БиХ, али је резолуција била неизбалансирана, пристрасна и непотребна. Није у реду ни то што су дали подршку дистрибуцији нелегалног писма посланика, али очекујем нормалне односе.

Током седнице СБ УН затражили сте од представника БиХ у мисији УН у Њујорку да се не оглашавају у вези са резолуцијом о Сребреници. Међутим, амбасадорка Мирсада Чолаковић рекла је после гласања да су УН поново изневериле Сребреницу, као и да резолуција није потребна ако не признаје геноцид. Хоћете ли амбасадорку позвати на одговорност?

– Амбасадорка је у целом случају ходала по врло танкој линији, али је на крају ипак поступила по инструкцијама. Инсистирао сам да нико од наших дипломата не учествује ни у припремним састанцима, ни на седници, и то не из мог хира већ зато што БиХ нема став. С те стране је тај случај за мене завршен, а изјаве ћемо анализирати наредних дана и видети има ли потребе за реакцију.

Можемо ли, после свега што се дешавало у последњих месец дана и на унутрашњем и спољнополитичком плану, и даље очекивати кандидатски статус за ЕУ до 2017. године?

– Можемо. Очекујем наредних дана неку врсту опште сагласности око програма реформи и да РС и ФБиХ покажу спремност да преузму терет који је много већи у оперативном смислу од нивоа БиХ.

Русија се у последњем коминикеу УО Савета за спровођење мира није оградила од подршке активирању Акционог плана за чланство у НАТО. Је ли се променио ваш став у вези са приступањем БиХ НАТО?

– Није. Коначна одлука о чланству мора да чека неко будуће време, јер за то нема сагласности у БиХ. У међувремену ћемо наставити сарадњу са НАТО кроз коју добијамо подршку у раду институција у разним сегментима друштва.

Како балансирате између различитих интереса БиХ и РС?

– Политичко балансирање није лак посао, али јасно дајем до знања да никаквог европског пута или реформи нема ако се доведе у питање уставна структура БиХ, а посебно улога и положај РС и њених надлежности.

*Додик је лакши саговорник

Колико често контактирате са председником и премијерком РС с обзиром на чињеницу да вам се ставови у вези са РС поклапају?

– Имао сам неколико разговора са председником Додиком и, искрено, с њим је комуникација лакша него са премијерком. Моје опредељење је да разговарам са свим кључним људима за добро РС и ја сигурно нећу бити препрека за такву сарадњу. Ускоро ћу им предложити да, током председавања БиХ Саветом Европе, направимо неку врсту презентације РС у Стразбуру. Видећемо јесу ли заинтересовани.

Извор:
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/575569/Crnadak-Kamenje-iz-Potocara-nece-narusiti-odnose-BiH-i-Srbije