http://pdp.rs.ba/jelena-trivic-srpska-ce-2018-morati-da-plati-920-miliona-km-za-kredite/

Предсједник Програмског савјета ПДП-а за економију Јелена Тривић тврди да ће наредне године Република Српска по основу кредита морати да врати 920 милиона КМ, што значи да пола буџетских прихода одлази на отплату кредита.
Тривићева је истакла да нови кредити, за којима Влада Републике Српске тренутно трага, неће бити усмјерени на репрограмирање, већ рефинансирање.

Она је објаснила да би репрограмирање значило договор са постојећим кредиторима за дужи рок отплате или ниже каматне стопе за постојеће кредите, а рефинансирање је затварање постојећих кредита новим, чиме само за неколико година је одгођен, али не и ријешен проблем задужености.

Тривићева је упитала зашто се траже нови кредити ако власт каже да нема проблема са задуженошћу.

“Ако нема проблема са задуженошћу, чему пробни балон у вези са ПДВ-ом којим се настоји одржати ликвидност буџета? За четверочлану породицу повећање за три процентна поена значило би удар на кућни буџет између 70 и 100 КМ”, рекла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Говорећи о интерпелацији групе посланика опозиције у Народној скупштини Републике Српске у којој се тражи скупштинска расправа о 22 питања у вези са економском политиком Владе Српске, Тривићева је рекла да ће ова интерпелација бити разматрана без обзира да ли Влада одговори на њу или не.

Она је рекла да је у интерпелацији доста тога урађено на бази поређења са Федерацијом БиХ, што показује да је тај ентитет бољи у односу на Српску по свим параметрима-задужености, БДП-у по глави становника, нивоу пензија и плата, задужењу фондова пензијско-инвалидских и здравственог осигурања.

Повезане вијести: