http://pdp.rs.ba/jelena-trivic-spas-srpske-je-u-reprogramu-duga/

Влада Републике Српске спрема нова задужења. На већ огроман постојећи дуг слиће се додатних 40 милиона конвертибилних марака.  Предсједник Економског савјета ПДП-а др Јелена Тривић за БН ТВ истиче да се свака друга марка буџетских прихода троши на враћање раније узетих кредита.  Тривићева поручује: спас је у репрограму дуга.

– Расте дуговање, као и рата кредита. Рад привреде је искључиво у служби враћања позајмљеног новца,

каже Тривићева и додаје да су кредити нерационално узети, а новац неадекватно потрошен.

„Укупан дуг Републике Српске је у врло кратком периоду са три милијарде достигао износ од 5,5 милијарди КМ, годишња рата кредита је са 120 милиона нарасла на 920 милиона КМ, од чега се 850 милиона враћа директно из буџета Републиек Српске. То значи да сваку другу марку буџетских прихода трошимо на враћање раније узетих кредита. Привреда ради, а Влада Српске је опорезује да би враћала нерационално узете и неадекватно потрошене дугове“ истакла је Тривићева гостујући у Дневнику 2 БН
телевизије.

Тривићева наводи да први у реду исплате из буџетске касе нису пензионери, како то тврди Влада Српске, него је то враћање кредита. „Зато не чуде стална кашњења за пољопривреднике, борце, добављаче и најрањивије категорије становништва“, каже она.

Тривићева је навела да су 37% кредита у грејс периоду, упозоравајући да ће се проблем задуживања и враћања кредита у наредном периоду све више усложњавати.

Повезане вијести:

ПДП РС