http://pdp.rs.ba/jelena-trivic-javni-dug-srpske-je-za-60-posto-veci-nego-u-federaciji/

Од пет милијарди дуга у РС-у за једну годину милијарда доспијева на наплату и зар је то добро управљање дугом. Задуженост је близу законског лимита од 60 БДП-а,доста је већа него у Федерацији. Јавни дуг по глави становника је за 60 посто већи него у Федерацији. Учешће дуга је око 58 посто у БДП-а у Федерацији испод 35 посто, казала је за ТВ1 Јелена Тривић предсједница ПДП-овог Програмског савјета за економију.

Чињеница да од 550 милиона страних инвестиција само је 10 посто од тога завршило у РС-у, доказ је тога да присусуство предсједника РС-а на црној листи Стате Департменета није само симоблично и оно се очитује и кроз тај податак, казала је за ТВ1 Јелена Тривић предсједница Програмског савјета за економију ПДП-а.

Влада РС-а има проблема са задуженошћу али не излази са таквим информацијама у јавност, што је за очекивати од Владе али имали смо ревизорски извјештај и ревизију учинка управљања дугом РС-а који је децидно показао да Влада неадекватно управља дугом, сматра Тривић.

„Од пет милијарди дуга у РС-у за једну годину милијарда доспијева на наплату и зар је то добро управљање дугом. Задуженост је близу законског лимита од 60 БДП-а,доста је већи јавни дуг по глави становника и то за 60 посто. Годишња рата кредита сљедеће године је 920 милиона од чега 850 милиона из буџета што је свака друга марка редовних буџетских прихода“, додаје.

Дакле, додаје Тривић све што привреда и становништво уплате у буџет пола од тога се „баци у Врбас“, и задужења би имала смисла да се имала стопа раста БДП-а, постојао би раст плата и пензија али то се није десило.

Тривић сматра да задуживање код комерцијалних банака из Србије по каматној стопи од четири посто јесте доказ да Влада планира недостатак новца од ММФ-а надомјестити на тај начин.

„И физичка лица могу да добију кредит по стопи од 3,8 посто. Ако Влада стоји иза тога кредита онда би тај кредит морао бити јефтинији, јер не може бити исти као и за физичка лица поготово не на тај износ од 50 милиона. Није ми јасно каква је то порука јавности и да ли се од апсурда прави апсурд“, казала је Тривић.

Тривић је говорећи о ревизорском извјештају истакла да се урушавга институција ревизора и истакла да је Бошко Чеко некадашњи ревизор СДС-у и ПДП-у подносио три пута горе ревизорске извјештаје па га нико од ових странака није примиравао на оставку.

Чињеница да од 550 милиона страних инвестиција само је 10 посто од тога завршило у РС-у, доказ је тога да присусуство предсједника РС-а на црној листи Стате Департменета није само симоблично и оно се очитује и кроз тај податак.

„Сваки озбиљан инвеститор прије него што уђе у дубљу анализу тржишта прије тога погледа политичку ситуацију и сам тај податак уводи цијели територију РС-а на црну листу за потенцијалне стране инвестиције, и то више није симболика него реалан живот која се одржава на све нас“, истиче Тривић.

Мишљења је да у РС-у мора доћи до рационализације јавног сектора, али то је оно што Влада не жели да проведе иако у експозео премијерке стоји да ће се изврши фискална консолидација и да је то Влада сама себи поставила као циљ који годинама не проводи.

Истиче да је Програму обнове РС-а који је презентирао ПДП-а посебан нагласак стављен на растерећење привреде.

„Сада имамо фамозне акцизе, и то се назива реформском мјером. Мени није јасно како повећање неког намета може бити реформска мјера и шта је ту реформско. Оптерећујете грађане и то називате реформом. Колико знам о Реформској агенди стоји да ће се тежити смањивању доприноса на плате а да ће се недостатак тих средстава намиривати од акциза, и сада нико не помиње да ће смањивати доприносе на плате али СНСД-ови посланици се врло радо врате у ПС БиХ када треба гласати за акцизе а наводно бојкотују рад скупштине. Ми смо у програму дефинисали и провест ћемо мјере растерећења привреде јер циљ је да основу ниже стопе оптерећења и увођењем већег броја радника легалне токове оствари већи прилив у буџет чиме се шири база а уједно и смањује пореска стопа“, појаснила је Тривић.

Нагласила је ситуација у РС-у тренутно доведена до апсурда јер Влада чак и пред камерама театрално потписује кредите који иду у буџетску потрошњу, као да се отвара нека фабрика и да су људи у РС-у убијени у појам са тим.

Повезане вијести:

ПДП РС