http://pdp.rs.ba/izraelci-ne-zele-livnea-na-sastancima-ambasadora-rodkina-sa-predstavnicima-institucija-srpske/

Амбасада БиХ у Израелу примила је данас ноту Министарства иностраних послова те земље у којој се наводи да су у претходном периоду исцрпљени сви дипломатски канали којима су покушали да укажу на чињеницу да Представништво Републике Српске у Израелу не постоји и да Арие Ливне није представник Српске у тој земљи, саопштено је из Министарства иностраних послова Бих

У допису се истиче да је Представништво Републике Српске у Јерусалиму затворено 31. децембра 2013, те да није послије тога поново отварано.

Наводи се да је Представништво Републике Српске, према подацима званичног регистра компанија које послују у Израелу, пререгистровано у приватну компанију (д.о.о.), чији је руководилац Арие Ливне, те да нису регистроване просторије у којима се компанија налази.

Министарство иностраних послова Израела није остварило никакав контакт, нити је сарађивало на питањима организације економских, привредних, културних нити спортских догађаја са новоформираном компанијом, нити су израелски медији пратили било какав догађај у њиховој организацији у протекле двије године.

Арие Ливне је, како се наводи у допису, заобилазио званичне институције Израела приликом покушаја да организује састанке политичких лидера из Републике Српске и Израела, те није исказао јасну намјеру да на било који начин унаприједи билатералне односе две земље. Осим тога, Арие Ливне није позван да присуствује нити једном састанку током посјета званичника Републике Српске Израелу, па чак ни онда када су власти из Бањалуке тражиле да се то учини.

Даље се наводи да слика о Ливнеу као утицајном израелском дипломати на Балкану, која је створена у појединим медијима у региону, не одговара истини, те се јасно истиче да су сви ставови Ариа Ливнеа искључиво његови лични и да ни у ком случају не представљају ставове државе Израел.

У допису се такође констатује да су билатерални односи Босне и Херцеговине и Израела добри, те да постоји потреба да се исти продубе и побољшају у многим областима од заједничког интереса. Указује се на значај недавне посјете предсједавајућег Предсједништва, као и министара иностраних послова и безбједности Босне и Херцеговине Израелу, које су резултат пуне сарадње Министарства иностраних послова Израела са Министарством иностраних послова Босне и Херцеговине, као и са другим институцијама из Босне и Херцеговине.

На крају дописа, Министарство иностраних послова Израела наводи да ће амбасадор Израела у Босни и Херцеговини Боаз Родкин учествовати на званичној церемонији обељежавања Дана сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац и Доњој Градини, те ће имати званичне састанке у Бањалуци.

Министарство иностраних послова Израела захтјева да Арие Ливне не учествује на састанцима амбасадора Родкина са представницима институција Републике Српске, те се тражи да се надлежне институције и министарства обавијесте о поменутом захтеву.

Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине, у складу са молбом Министарства иностраних послова Израела, о наводима из овог дописа обавијестило је Младена Иванића, предсједавајућег Председништва Босне и Херцеговине, Милорада Додика, председника Републике Српске, и Златана Клокића, министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске – стоји у саопштењу Министарства иностраних послова БиХ.

Повезане вијести: