http://pdp.rs.ba/iza-kulisa-sastanka-sa-merkelovom/

Откривајући шта се дешавало иза кулиса недавног састанка чланова Председништва БиХ у Берлину, извори „ЕуроБлица“ из дипломатских кругова тврде да је немачка канцеларка поручила да је у БиХ много политичара који лепо причају о ЕУ, али не раде ништа на том пољу.
– Сигурно није мислила на Иванића, иако је знала његов став да без ревизије резултата пописа становништва у БиХ нема усвајања адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ – каже саговорник нашег листа.

Ово показује да је пропао је покушај Бакира Изетбеговића и Драгана Човића да, на састанку са Ангелом Меркел, српског члана Председништва БиХ Младена Иванића представе као кривца за блокаду европског пута БиХ.

Он додаје да је став Меркелове је да ће проверити шта стручњаци и европски званичници кажу о обави пописа у БиХ.

– Прва назнака да се нешто догађа иза сцене видели смо дан након објаве пописа, када је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк поручио да треба сачекати до септембра, да би се видело да ли су резултати пописа у БиХ објављени у складу са европским стандардима –рекао је извор „ЕуроБлица“.

Када је реч о адаптацији ССП, он тврди да је Иванић ту мудро лоптицу пребацио на Бањалуку, односно на председника РС Милорада Додика, под чијом палицом су представници пољопривредника и власти у РС одбили да подрже измену трговинских односа са ЕУ.
– По свему судећи, најављени састанак премијера Србије Александра Вучића са Иванићем, Младеном Босићем и Милорадом Додиком у Београду је заправо немачка иницијатива. За очекивати је да на том састанку Вучић изврши притисак управо на Додика у вези са ССП, како због БиХ, тако и због европских интеграција Србије. Заузврат, Немачка је обећала додатну финансијиску помоћ пољопривредницима у БиХ. Да Бошњаци и Хрвати, игноришући вољу Срба, нису објавили резултате пописа, Иванић би вероватно у Председиштву сам одлучио о ССП. Међутим, након случаја попис, нема аргумената да на себе и СЗП преузме тај терет, па ће за све важније одлуке и даље тражити став инстутуција РС – тврде наши саговорници.

Ово показује да је пропао је покушај Бакира Изетбеговића и Драгана Човића да, на састанку са Ангелом Меркел, српског члана Председништва БиХ Младена Иванића представе као кривца за блокаду европског пута БиХ.

Шта значи ревизија пописа?

Младен Иванић није желео да говори о састанку са Меркеловом, уз опаску да је све на ту тему рекао на конференцији за новинаре по повраку из Берлина. Објашњавајући шта значи његов захтев за ревизију резултата пописа становништва, Иванић каже је реч о корекцији објављених резултата уз примену нове методологије. У њој би 196.000 грађана такође било евидентирано, али као посебна група која не живи у БиХ.

7340dd7e9dc5c9aaa44519476406840c
– Главни трендови би остали исти, с тим што би Бошњака било мање од 50 одсто. То је предуслов за ствараје нормалне климе у Савету министара БиХ. Очекујем реакцију Агенције за статистику БиХ или реакцију европских институција. Уколико их не буде, мислим да РС треба да објави своје резултате пописа – каже Иванић за „ЕуроБлиц“.