http://pdp.rs.ba/iz-pdp-traze-od-tegeltije-da-ukrste-argumente/

Чланица Главног одбора ПДП-а Јелена Тривић предложила је да, ако већ посланици владајуће коалиције у Републици Српској не желе да усвоје дневни ред сједнице парламента РС-а о изгласавању неповјерења Влади РС, министар финансија РС-а Зоран Тегелтија или неко из Владе јавно укрсти аргументе о (не)раду извршне власти.

Јавно сучељавање аргументима, како је додала, могуће је у било које вријеме и на било којем мјесту.

Предложила је Тегелтији да, уколико је образложење опозиције у РС-у за опозив Владе, како је рекао, нетачно и неконзистентно, да предложи посланицима своје партије (СНСД) да изгласају дневни ред па да се о том материјалу расправља, да се аргументовано и јавно „укрсте копља“.

Она је поставила питање Тегелтији да ли је тачно да су пропале три банке у РС-у у којима је изгубљено 400 милиона КМ народних новаца (јавних институција, јавних предузећа и ИРБРС); да ли је дуг здравствених установа по основу пореза, доприноса и кредитних задужења више од пола милијарде КМ (513 милиона на крају 2015. године) и да су пензије најниже у региону, ниже у односу и на Федерацију БиХ (у РС 342 КМ, у ФБиХ 368 КМ)

Тривић је поставила питање министру финансија да ли је БДП по глави становника у РС-у нижи за 7,3 посто у односу на Федерацију БиХ на крају 2015. године; да ли РС има мањи број радника у односу на број пензионера; те да ли је покривеност потрошачке корпе просјечном плаћом нижа данас него 2007. године, те да двије просјечне плаће не могу покрити синдикалну потрошачку корпу.

Навела је да је према посљедњим подацима просјечна плаћа за април 2017. године 821 КМ у РС-у, а у Федерацији је у марту 2017. године износила 867 КМ те да 64 посто радника у РС-у ради за мање од просјечне зараде.

– На сва ова питања нисмо добили одговоре да ли је ово тачно или не, већ само паушалне оцјене да је образложење неконзистентно при чему министар „не открива“ ко је то рекао, који аналитичар-именом и презименом, и колико је тај аналитичар плаћен за услугу процјене о квалитету материјала који је у Народну скупштину РС-а упутила опозиција – додала је Тривић.

Министар финансија РС-а Зоран Тегелтија је на конференцији за новинаре у Бањој Луци изјавио да је садашња власт реализовала пројекте вриједне неколико стотина милиона КМ, те да је неозбиљан и неодговоран приједлог опозиције за изгласавање неповјерења Влади.

– Коментари стручних људи гласили су да је материјал опозиције неозбиљан и неодговоран. Најчешће су говорили и да материјал није конзистентан, да је пун нетачних података, да се пореде неупоредиви подаци и ствари које се не заснивају на истој методологији – рекао је Тегелтија и истакао да је у РС-у у прошлој години раст бруто домаћег производа (БДП) износио 2,9 посто, с позитивним кретањем од 2013. године.

Навео је и да је прошле године смањен број незапослених, одржана стабилност цијена, а јавни дуг РС-а стабилизован с благом тенденцијом пада и да износи четири милијарде и 346 милиона КМ.

– У прва три мјесеца ове године покривеност увоза извозом била је већа од 70 посто. Сигуран сам да ћемо имати још боље показатеље у свим областима у овој години, него што је то било 2016. године – рекао је Тегелтија и навео да је просјечна плаћа у РС-у износила на крају прошле године 836 КМ, а пензија 342 КМ.

Повезане вијести:

ПДП РС