http://pdp.rs.ba/ivanic-zasto-nije-prije-osam-godina-trazio-da-se-definise-ucesce-vojske/

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић изјавио је данас да су власти РС, које су организатори прославу 9. јануара, Дана Републике Српске без потребе одустале од учешћа Трећег пјешадијског пука Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБиХ) у тим активностима.

„Власти РС треба да ставе памет у главу и да се наредне године то ријеши на прави начин и да овај пук не буде предмет непотребне политичке борбе“, рекао је Иванић новинарима у Бањој Луци.

Трудиће се, каже, да пуку увијек да значај који му припада, јер они то заслужују.

Иванић је рекао да би волио да је његов претходник на функцији у Предсједништву, из СНСД-а, тражио да се другачије правно дефинише ово питање, јер се сада о томе одлучује у Министарству одбране БиХ.

„Док се те правне норме не промијене, морају се уважавати. Постоје начини да Трећи пук буде присутан 9. јануара, као и што је био, али то није одговарало организатору и ја то нисам хтио да радим на силу. Мислим да Трећи пук треба да учествује у оваквим манифестацијама“,

рекао је Иванић истичући да се слаже да се на једном мјесту треба да одлучује о употреби пука у активностима у РС, али да тиме не треба да се ствара негативан амбијент.

И замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић је рекао да не види ништа спорно да чланови Предсједништва БиХ ангажују јединице које баштине традицију њихових војски, када би се то регулисало кроз правилнике у Министарству одбране БиХ.

Тада, додао је, не би било недоумица о учешћу војних јединица у обиљежавању одређених догађаја.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је данас да је недоспутиво и неприхватљиво да било који бирократа у Министарству одбране БиХ одлучује када су у питања активности пука у Оружаним снагама Босне и Херцеговине (ОСБиХ) који баштини традицију бивше Војске РС те да о томе треба да се искључиво пита српски члан Предсједништва БиХ.

Повезане вијести:

Информативна служба ПДП