http://pdp.rs.ba/ivanic-za-radiosarajevo-ba-odnosi-u-predsjednistvu-bih-vise-nisu-kao-ranije/

Односи у Предсједништву БиХ више нису ни близу оних које смо имали на почетку мандата, оцијенио је у интервјуу за Радиосарајево.ба, члан Предсједништва БиХ из реда српског народа Младен Иванић.

Он је истакао да је заиста био оптимистичан кад је овај сазив Предсједништва БиХ преузео посао. Додао је да је првих годину дана све било и више него добро.

„Било је ту и ентузијазма и компромиса и жеље да истински нешто направимо. Међутим, онда се десио попис, па апелација у вези са Даном Републике Српске, па на концу ревизија пресуде по тужби БиХ против Србије Међународном суду правде у Хагу. Све је то нарушило међусобне односе и нисам сигуран да ћемо до краја мандата успјети да их поправимо“, рекао је Иванић.

Радиосарајево.ба: Конкретно, какви су односи између Вас и члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Бакира Изетбеговића?

Иванић: Господин Изетбеговић и ја коректно сарађујемо, колико је то послије свега могуће, попијемо кафу, али то није ни близу онога како је било раније. Замјерам му што је дозволио да у случају ревизије пресуде унутар Предсједништва БиХ и институција дјелује паралелни систем, као и то што нисмо послије тога успјели да се усагласимо и јавности писмено обавежемо да се то до краја мандата више неће дешавати.

Радиосарајево.ба: Предсједник РС-а Милорад Додик је најавио доношење заједничке декларације Србије и Републике Српске о дјеловању за опстанак Срба. У једном дијелу јавности је ово одмах протумачено као корак ка стварању једне државе? Како Ви стојите према овоме?

Иванић: Прво морам да видим шта пише у декларацији. Нема потребе напречац је ни критиковати, нити хвалити будући да се ради само о најави. По ономе што сам прочитао, нисам ни једног тренутка закључио да је циљ стварање једне државе и не знам уопште откуд такви коментари. Вјероватно зато што се исто реагује сваки пут кад се спомене потреба заштите Срба. Истина је да Србе треба заштитити. Рецимо, многи заборављају да и дан-данас Срби још нису чак ни конститутивни у четири кантона у ФБиХ, укључујући и сарајевски.

С друге стране, било би ми драго да текст декларације, уколико заиста буде искрен и конкретан, прате и смјернице за њено спровођење, тачно по институцијама, будући да текст декларације сам по себи не значи ништа. Али, видјећемо тачно о чему се ради кад приједлог текста декларације буде утврђен.

Радиосарајево.ба: Јесте ли оптимистични да БиХ може направити значајан помак ка ЕУ у тренутним односима?

Иванић: Био сам у Бриселу крајем јуна, пред крај мог предсједавања, и могу да вам кажем да и даље постоји одређена доза оптимизма, али све је сада у нашим рукама. Уколико на вријеме доставимо одговоре на питања из Упитника Европске комисије, нема разлога да у 2018. не добијемо статус кандидата. Ипак, нисам задовољан брзином одговарања. Превише споро иде и може се десити да због тога изгубимо позитиван тренутак.

Радиосарајево.ба: Како сте доживјели вијест о снимању филма „Алија“, пројекту у које, учествује и господин Изетбеговић, али и промптну реакцију господина Додика који најављује снимање филма о Радовану Караџићу?

Иванић: Јасно ми је да Бошњацима, па и господину Изетбеговићу, импонује то да се име Алије Изетбеговића овјековјечи као филмско остварење. Међутим, Бошњаци морају да знају да је за Србе име Алије Изетбеговића и даље симбол рата у БиХ, а многи га сматрају ратним злочинцем.

И да се са оваквим стварима засигурно не враћа повјерење унутар БиХ које је и даље крхко. Самим тим, очекивана је, па и природна, реакција из Републике Српске да се узврати снимањем филма о Радовану Караџићу. Лично мислим да је и један и други филм апсолутно беспотребан и да се најмање ради о умјетности, већ о политичкој манипулацији и стварању нових тензија у БиХ.

Повезане вијести:

ПДП