http://pdp.rs.ba/ivanic-za-n1-volim-kafanu/

Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ јавио се у програм Новог дана за Н1, гдје је истакао да се у БиХ од малих ствари прави велики проблем, спектакл и драма, те да су дешавања око механизма координације била непотребна – јер су била без конкретног садржаја.

Питали смо Иванића на почетку разговора да ли ће долазити у Сарајево за вријеме Сарајево Филм Фестивала?

„Нећу, два су разлога. Први је приватне природе, имају неке свадбе на којима морам бити присутан. А друга је да политичари не требају бити на манифестацијама гдје има гламура. Прати нас глас да је само гламур око политичара, тако да нам то није потребно“.

А каква слика одлази из БиХ?

„Уобичајена слика долази из БиХ. Из малих, нормалних ствари се прави проблем. Прича око менахнизма координације је трајала неколико година, беспотребно. То је тијело које договара како ће се реализовати захтјеви ЕУ“.

Сматра да се од свега прави спектакл, па и од механизма координације.

„Имали смо тај драматични састанак Додика и Изетбеговића, то је медијски спектакл без суштинског садржаја. Али ето, договор се десио. Надам се да ће спор са Човићем бити превазиђен, и да ћемо направити искорак према ЕУ“.

Како коментарише договоре по кафанама?

„Ја сам човјек који воли отићи у кафане, тамо чујете оно што не можете у кабинетском животу. Али тамо се договори не могу водити. Залагао сам се прије свих догађаја да се разговара институционално, под притиском међународних институција, и они су на томе инсистирали. Нико – ником – ништа не може да нареди, а спектакл око механизма координације је био беспотребан, јер нема суштину и прави садржај“, појаснио је Иванић.

До којих договора се требало доћи?

„Од почетка је била нека битка стицаја околности. Неко нешто каже, онда се јавност закопа иза ставова, а учесници не могу изаћи из тога са договором. У цјелини, овом причом и генерално причом из институција скреће се пажња са стварних проблема, економије, инвестиција…“

Иванић је појаснио да уколико БиХ жели даље, сви ће морати мијењати легислативу и прилагодити је захтјевима међународне заједнице.

„То да је Република Српска сачувана, да је БиХ сачувана су шеме по којима размишљамо. Када се постигне договор са представницима хрватског народа – онда треба коначно прећи на озбиљније садржаје и прећи са нивоа опште забаве“.

А да ли га је ико од колега са политичке сцене разочарао у посљедње вријеме?

„Нема разочарења у политици. Да би вас неко разочарао, треба вас очарати. Мене од колега нико није очарао још, а дуго их знам. Пракса је та да смо напустили консензус, јер се само тако може функционисати у БиХ. Најбоље резултате у овој структури смо остварили у првој години дана, када смо функционисали на том принципу, без прегласавања, без 2:1 гласања…“

Иванић је додао да ако се не врате тој пракси – имат ћемо кризе на дневном нивоу.

Неизбјежно питање било је оно око референдума у РС око Дана РС.

„РС на питање референдума има право, и то сам подржао. Било би боље да је то урађено послије избора. Није то због овог референдума, него да овај референдум може отворити неке друге референдуме, као онај за отцјепљење РС. Ово је питање из надлежности ентитета, провјерава се воља грађана… Ово је питање да ли 9. јануар треба да буде Дан РС, на ентитетском нивоу. Претпостављам да ће одговор бити да, а онда законодавне структре требају да раде своје“, казао је Иванић.

Око доста тема смо постизали договоре, и озбиљне искораке. Предсједништво је добило перспективу, консензус у парламенту – истакао је Иванић, додавши да је изјава Предсједништва  отворила ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању. „Преглед одбране, осјетљива ствар коју смо ријешили без проблема. Око неких ствари се може договорити, а не тровати јавност разликама. Тада је готово, и нема простора за договор“, рекао је Иванић за Н1 у емисији Нови дан.

ПДП

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно