http://pdp.rs.ba/ivanic-za-n1-u-sda-postoji-uvjerenje-da-je-bih-njihova/

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић је у интервјуу за Н1 говорио о актуелној друштвено-политичкој ситуацији у БиХ, посљедњим изјавама Бакриа Изетбеговића, активацији МАП-а, провођењу референдума у РС и бројним темама.

Резолуција о војној неутралности РС и посљедице?

„Било је јасно да ће се овако нешто десити када је најављено да ће на дневни ред НСРС ићи та Резолуција о војној неутралности. Мени није јасно који је смисао те Резолуције јер нема нити једног политичара из РС који је рекао да је за то да БиХ постане члан НАТО-а и не видим шта би условило такву врсту Резолуције осим стварања лажног амбијента“, казао је Иванић.

Додао је да се боји да оваква Резолуција може произвести контра ефекат.

„Оно чега се бојим је да би оваква Резолуција могла произвести контра ефекат. У Бриселу постоји захтјев за активирање МАП-а који је потписао господин Радмановић, он се не може повући назад. Имам осјећај да власт овим жели да опере своју улогу и неинформисаној јавности одговорност за нешто проба пребацити на садашњу политичку структуру у Сарајеву“, истиче Иванић и додаје:

„Правних посљедица Резолуција нема, а она је нека врста притиска и покушај, који неће успјети, стварања одговорности“.

Активација МАП-а и чланство у НАТО-у?

„Овог тренутка то више није у надлежности институција БиХ. Ниједна од локација у РС није укњижена и неће бити још годинама јер о томе одлучују судови у РС. Не знам на бази чега је Човић то изјавио, једино ако не дође промјене у политици НАТО-а. Оно што сам ја знао јесте да су земље врло критичне према активацији МАП-а јер нису испуњени услови које су они поставили. Тај услов је књижење војне имовине. Ако се то евентуално деси, а то се неће десити јер је донесена нека одлука или се нешто направило него као политички одговор на ове, по мене, непотребне изазове. Ја сам прије 6-7 година рекао да је нереално очекивати од иједног српског политичара да подржи чланство у НАТО-у без присуства Србије“, прокоментарисао је Иванић.

О изјави Бакира Изебеговића да је „Алија оставио у аманет Ердогану бригу о БиХ“?

„Ја просто не могу да вјерујем да је неко могао изрећи такву изјаву. То у суштини значи да је Ердоган заштитник БиХ. Он таквом изјавом чини све мање и мање БиХ овдје. Опростите, мени је Таyyип Ердоган само лидер једне земље, једне од стотина других и немам никакву посебну релацију. Мислим да је то потпуно погрешно, и само показује да у дијелу бошњачке елите, прије свега у СДА, постоји увјерење да је БиХ њихова. Ако је БиХ њихова, онда имају праву да је дају Ердогану. Ако у то вјерују, онда дају аргументацију свима који се против такве БиХ боре. Мислим да БиХ не треба бити у аманет остављена некоме, поготово турском предсједнику. Замислите да смо ми рекли да је БиХ остављена у аманет Милошевићу“.

Референдум у РС?

„Видим да се сад тражи подршка опозиције за проведбу Референдума. Ја сам увијек био против тога, јер нико никад није рекао шта ћемо дан послије. Као грађанин, ја ћу изаћи на референдум ако га буде јер је то одлука НСРС и нећу ништа радити против референдума, јер поштујем институцију НСРС“.

Извор: Н1

Повезане вијести:

ПДП РС