http://pdp.rs.ba/ivanic-za-fokus-ba-sa-izetbegovicem-vise-nemam-odnos-kao-prije/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је у интервјуу за Фокус.ба да је регија западног Балкана тренутно прилично турбулентна те да се нада да ће се то промијенити ка заједништву у наредном периоду.

“БиХ би могла пуно да учини у овом тренутку кад је у питању наставак европског пута. Недавно сам био у Бриселу са кључним људима из Европске уније који су јасно рекли да сада имамо шансу и да, ако је сада изгубимо, тешко да ћемо у скорије вријеме добити нову”,

рекао је Иванић.

Он је говорио и о проблемима у функционисању власти у БиХ, односима у Предсједништву БиХ, могућностима суштинских промјена у земљи, а коментарисао је и поједина дешавања на бх. политичкој сцени.

Назиру се бројни проблеми у функционирању владајућих коалиција на државном нивоу и у ентитетима. Шта грађани могу очекивати до избора 2018. године?

Очигледно је да постоје проблеми, али ја не мислим да ће бити било каквих суштинских промјена прије избора. Имаћемо парламентарну већину, као што већ видимо, од тачке до тачке, али сам сигуран да прекомпозиције власти на нивоу БиХ неће бити.

Та дешавања су природна посљедица губитка повјерења између партнера на нивоу БиХ, које је започело причом о попису, наставило дешавањима у вези са Даном Републике, па покушајем ревизије пресуде у Хагу. Након тога је добар и позитиван амбијент који је постојао унутар већине у БиХ нарушен и сад ћемо постојање парламентарне већине посматрати од сједнице до сједнице, од тачке до тачке.

Какви су односи тренутно у Предсједништву БиХ, првенствено Ваш однос са господином Изетбеговићем, узимајући у обзир несугласице из протеклог периода и ревидирање тужбе БиХ против Србије?

Односи више нису исти као на почетку, нити их је, колико видим, више могуће вратити на тај ниво до краја мандата. Повјерење је изиграно, заједнички договор који смо имали на почетку, да све одлуке доносимо консензусом, прекршен је. Било је ванинституционалног дјеловања у случају ревизије пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, а послије тога, кад сам инсистирао да то учинимо, није било воље да обећамо чак ни то да се то више неће дешавати до краја мандата.

Прије тога смо имали Дан Републике Српске, 9. јануар и сва дешавања која су у вези са оспоравањем тог празника произвела негативну атмосферу, и унутар Предсједништва, али и БиХ.

Што се тиче односа у Предсједништву, одржавамо редовне сједнице. И са господином Изетбеговићем и господином Човићем мимо тога попијем кафу и то је то. До краја мандата ћемо, како ми се чини, радити само оно што нам је прописана надлежност, али без оног залета и почетног ентузијазма. Није то више ни близу тих односа.

Јесу ли могуће суштинске промјене у БиХ без уставних промјена?

Суштинске промјене никако не могу да зависе од промјена устава или било којег другог документа, већ од озбиљности политичара и њихове воље да нешто направе за бољи живот. За суштинске промјене је, осим визије гдје треба да идемо, потребно и да знамо гдје смо сад. Чинило се послије избора да има озбиљности на политичкој сцени и да смо у стању да нешто поправимо. Међутим, нисам више оптимиста.

По вашем мишљењу шта је оно што је под хитно потребно БиХ и како до тога доћи?

Потребна је политичка воља. За сваки корак који би грађанима олакшао живот и окренуо БиХ у правом смјеру. Како до тога доћи – не знам, то не зависи од мене. Ја сам доказао и показаћу колико год пута још треба да јесам спреман и за компромис, и за нове иницијативе, за било шта што ће грађанима омогућити бољи и квалитетији живот. Нисам сигуран да је то свима у циљу.

Предсједник РС-а Милорад Додик је на страначком скупу у Лакташима изјавио да је његов циљ самостална РС. Хоће ли до тога заиста доћи у наредном периоду или је то само незванични почетак предизборне кампање од стране предсједника РС-а?

То или било шта друго што је господин Додик изјавио, а буди било какве сумње, за појашњење треба да питате искључиво њега. Ако сте пажљиво пратили, ја никада нисам давао сензационалистичке изјаве о било којој теми, а поговото не о темама које се тичу Републике Српске. Ја сам у протеклих годину дана, конкретним потезима, показао да ми је итекако стало да сачувам Републику Српску и њен дигнитет. Јер ми је до ње лично стало, а то је и обавеза коју су ми грађани поклонили заједно са повјерењем. Показао сам да се Дан Републике може и мора достојанствено славити у Бањалуци, учинио сам све да ревизија пресуде у Хагу буде одбачена. Правио сам конкретне кораке који никако не могу да буду тумачени као предизборна кампања. Као што не дајем сензационалистичке изјаве о другим темама, тако нећу ни на тему изјава Милорада Додика.

Како видите БиХ у наредних пет година, а како регију западног Балкана?

Све зависи од политичке воље коју сам малоприје спомињао. БиХ би могла пуно да учини у овом тренутку кад је у питању наставак европског пута. Недавно сам био у Бриселу са кључним људима из Европске уније који су јасно рекли да сада имамо шансу и да, ако је сада изгубимо, тешко да ћемо у скорије вријеме добити нову. Од нас зависи хоћемо ли на вријеме доставити одговоре на Упитник Европске комисије и хоћемо ли током овог мандата добити кандидатски статус. Ја се надам да хоћемо.

Западни Балкан је тренутно прилично турбулентан и волио бих када би се то промијенило и да сви заједно, као дио једног квалитетног пакета изнутра, будемо тако третирани и у међународној заједници.

Јесте ли размишљали о својој кандидатури на изборима 2018. године и је ли било разговора на ту тему у оквиру Савеза за промјена? Да ли ће то бити за мјесто предсједника РС, изнова члана Предсједништва БиХ или неку трећу функцију?

Избори су тек догодине. За ствари које питате има још пуно времена.

Повезане вијести:

ПДП РС