http://pdp.rs.ba/ivanic-za-dojce-vele-price-o-referendumu-su-besmislene/

Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ из реда српског народа, каже у ексклузивном интервјуу за DW да не би подржао референдум о независности Републике Српске. Иваниће каже да БиХ без ентитета не прихвата.

На конкретно питање да ли би подржао референдумо независности Републике Српске, Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ је рекао:

„Не бих. У овом тренутку ми се не можемо сами договорити. У овом тренутку не постоји ни једна међународна снага која би иза тога стајала. Због хиљаду разлога.

Прва Србија не би стала иза тога због Косова. Постоји само трећи начин како то можете урадити а то је ратом. Ја то не желим и никада нећу ући у рат“, рекао је Иванић.

Но он додаје и сљедеће:

„Ако остане ово варакање, које сада имамо, онда ја не знам шта ће се догодити за 20 година. Моја генерација о тим стварима неће одлучивати и управо зато мислим да су све те теме бесмислене“, каже Иванић.

Три различите концепције

Говорећи о проблемима у БиХ Иваниће је рекао:

„Кључни проблем БиХ је сазнање да овдје постоје три различите концепције на овом простору. Да би БиХ функционисала постоје двије претпоставке. Једна је повјерење међу људима, друга лидери спремни на компромис којих такођер нема“, каже Иванић.

Када је ријеч о његовом концепту за БиХ Иваниће је рекао:

„Јачати повјерење између људи, избјегавати ствари које нас дијеле и које нас враћају у прошлост и окренути се ономе око чега можемо имати сагласност а то су прије свега животна питања. Ове велике теме за које знамо да немамо сагласност, ја их уопште не бих отварао јер како ћемо их промијенити, који је смисао тога“.

Када је ријеч о економском стању и привлачењу инвестиција у БиХ Иванић је рекао да је највећи проблем земље њен имиџ:

„Нико озбиљан па ни страни ни домаћи не желе овдје да улажу јер не знају гдје то иде.“

„Ја вам гаранутјем да БиХ може постати симпатичан модни тренд у Европи, као што је то некада била Словачка. Основна претпоставка је пар позитивних вијести“, каже Иванић.

Иванић се залаже за то да БиХ остави прошлост иза себе јер се око тога „нећемо договорити“, али такођер каже:

„Ја сам 2004. био у Сребреници. Никада ни у доба највећих криза нисам вријеђао жртве“, каже он.

Нема признања Косова

Иваниће је за ДW рекао да док је он члан Предсједништва БиХ неће признати Косово:

„Мој политички став је да начин на који је Косово добило независност потпуно је мимо међународних правних норми и као неко ко има ту могућност ја ћу ту могућност и да користим – док сам ја овдје Косово сигурно неће бити признато. Ако се појави неки српски политичар који буде сматрао да то тако треба сасвим поштујем. Мислим да се живот људи из Косова и из БиХ може олакшати.

„Постоји неки осјећај да ће се неком врстом политичког притиска индиректно десити признање. То је немогуће“, поручује Иванић.

ЕУ искрено отворила врата

На питање да ли ЕУ регион Западног Балкана предуго препустила самом себи Иванић је рекао:

„Била је и мислим да је нама помогла избјегличка криза и да је Европа схватила да и овај дио може постати потпуно нестабилан и зато је мало, не мало, него рекао бих овај пут искрено отворила врата Западном Балкану.“

„Раније је био званични став да регион може у ЕУ, а с друге стране на састанцима – не могу рећи ко је то тврдио – али врло важни људи су говорили да након Хрватске нема проширења“, каже Иванић.

Када је ријеч о празном простору који је настао за вријеме у којем се ЕУ није превише бавила Западним Балканом, тј. јачањем утјецаја Русије и Турске у региону, Иванић каже:

„Овдје постоји велика мистификација око великих улога. Право да вам кажем ја те велике улоге у свакодневном животу не видим. Не видим шта је то спектакуларно Турска инвестирала у БиХ. Што се Русије тиче не видим ни ту нешто посебно. Русија је постала нешто диркетнија када је у питању одбрана Дејтонског споразума и чвршће стоји иза Републике Српске“.

О пријему БиХ у НАТО Иванић каже:

„За мене је логично да су Бошњаци у НАТО јер је Турска у НАТО. За мене је логично да Хрвати кажу идемо у НАТО јер је Хрватска тамо. А за мене је и потпуно логично, а друго питање је да ли неко хоће то да прихвати моју логику, да Срби кажу да не можемо док не буде Србија“.

 

Повезане вијести:

ПДП РС