http://pdp.rs.ba/ivanic-za-dan-republike-u-banjaluku-dovodim-40-vojnika-os-bih/

Четрдесет припадника Оружаних снага БиХ, али и војни оркестар Бања Лука бенд, деветог јануара биће на бањалучком Тргу Крајине, потврдио је предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић.

Управо толико војника Иванић захтјева да буде у Почасној јединици на коју има право и која би требало да га прати у складу са његовим протоколом. Сви војници носиће униформе Оружаних снага, изјавио је Иванић. Он је захтјевао да имају и наоружање што ће се највјероватније и десити, иако о томе данас није желио да говори.

Како каже, не жели ни да даје изјаве и подсјећа да је обећао да ће 9. јануара у Бањалуку довести војнике Оружаних снага БиХ. Изјаве данас на ту тему не даје ни министар Марина Пендеш.

Рјешење Младена Иванића наговјештава и саопштење које је стигло из Министарства одбране. У њему не пише децидно ко ће, а ко неће доћи на Дан Републике.

“Министарство одбране БиХ је у погледу извршења захтјева предсједавајућег Предсједништва БиХ затражило да Предсједништво донесе коначну одлуку у контексту писма НАТО штаба, према којој би се ангажовање Оружаних снага 9. јануара сматрало кршењем одредби Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума”, наводе из Министарства одбране БиХ.

Предсједништво БиХ не треба да се изјашњава о захтјеву предсједавајућег, он на то једноставно по Уставу има право. Већ сутра у Бањалуку ће стићи један број војника, оних који чине војни оркестар. Обиљежавање Дана РС почине сутра. У понедјељак је централна манифестација и парада.

Повезане вијести: