http://pdp.rs.ba/ivanic-za-b92-da-se-vratimo-unazad-o-dejtonu-da-ne-pricamo/

Потребно је да представници земаља из региона сједну за сто, без притиска и у пријатној атмосфери, а да Дејтон не буде тема, сматра Младен Иванић.

Коментаришући хладне односе Београда, Сарајева и Загреба предскедавајући Председништва БиХ је у Кажипрсту рекао да у региону ипак нема храбрости за тај први корак.

Овакви односи нису добри ни за кога од нас. Сви у дубини душе осјећају да би било добро да престане и да се иде у неку другу фазу, али нико нема храбрости да у то крене“, каже Иванић.

Како је казао, постоји тензија и то углавном због потеза бошњачке стране, али додао је да се и то може превазићи.

„Могуће је направити позитиван амбијент за разговор, јер је једно када се разговара у релативно смиреној атмосфери, а друго када постоји медијски притисак. Добро би било имати састанак од кога се не очекује некакво чудо. Другу алтернативу не видим. Штету од оваквих тензија, сликања уз оне или ове заставе, преименовања школа имамо сви“, каже Иванић.

Гост Кажипрста каже да се политички за сваки потез може наћи аргумент и да се много тога дешава због избора.

„Показало се на изборима у БиХ и Хрватској да се нападима на другога лако стиже до гласова, а имаћемо прилике да видимо како ће бити у Србији. Политички живот овдје јесте такав да људи бирају оне који дјелују снажно када бране своје, али то важи само од циклуса до циклуса, а праве користи нема“, каже Иванић.

За њега би добри односи били слични онима од прије десетак година.

„За први мах да се вратимо односима прије једне деценије. Данас није то замисливо, али смо се тада на састанцима са представницима ЕУ договарали да један од нас каже став читаве регије, па онда да излазимо појединачно“, каже Иванић.

Он каже да би за столом требало разговарати о темама важним за грађане, као што су трговина, путеви, мостови и гранични прелази.

„То је нешто што не треба отварати, јер ће одмах услиједити три различита одговора – из Сарајева ће се залагати за јединствену БиХ, из Бањалуке за незавинсност Републике Српске, а из Мостара за трећи ентитет“,

каже Иванић.

Повезане вијести: