http://pdp.rs.ba/ivanic-vucic-doci-zajednickih-stavova-o-vaznim-pitanjima-za-srpski-narod/

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао је да је изузетно важно да постоји заједнички став лидера Срба у региону с циљем да се обезбиједи економска стабилност свуда гдје Срби живе и њихова снажна политичка позиција и утицај.

„Догађају се бурне ствари у региону и изузетно је важно да имамо размјену размишљања и неку врсту заједничког става“, изјавио је Иванић новинарима у Београду.

Он је навео да је тема састанка била и стање у региону, односи БиХ и Србије, те да им се у једном тренутку на састанку придружио и претходни предсједник Србије Томислав Николић. „Причали смо о позицији генерално целог српског народа у региону. Мени је драго да ће сутра бити састанак поводом обиљежавања страдања у ‘Олуји’ на којем ће се окупити већи број српских лидера из региона“, нагласио је Иванић.

Он је додао да неће сутра у Ветернику код Новог Сада присуствовати централном обиљежавању 22 године од хрватске војне акције „Олуја“ – у којој је протјерано око 220.000, а нестало и страдало око 2.000 Срба из Републике Српске Крајине – због других обавеза, те да је зато данас и разговарао са Вучићем и Николићем и о томе.

Говорећи о медијским написима о њемачкој иницијативи да се измијени Устав и Изборни закон БиХ, Иванић је рекао да, колико он зна, такве њемачке иницијативе нема, те да сматра да је у вези са тим неко направио неку чудну причу.

„Њемачка иницијатива се у суштини своди на обрнуту ствар, а то је да се не отварају теме о којима нема сагласности. Њемачку интересују само економске реформе и никако велике теме за које се унапријед зна да могу произвести сукобе“, додао је Иванић. Он је истакао да је јасно да у вези са Уставом у БиХ нема сагласности и навео да би Бошњаци вољели БиХ без ентитета, Срби независну Републику Српску, а Хрвати трећи ентитет.

„Шта ћете постићи ако то отворите? Ништа. Зато Њемачка то и није радила и то је нека врста злоупотребе која се, према мом мишљењу, колико ја имам, информације појавила у јавности“, навео је Иванић.

Коментаришући то што БиХ касни у испуњавању обавеза и задатака у придруживању ЕУ, Иванић је рекао да је то резултат „неког непотребног надуравања различитих нивоа власти, ко је важнији“. „Сви нивои власти су рекли да сми ми још у фебруару имали испуњене све одговоре на Упитник. Ево, почетак је августа, а ми још немамо одговоре на Упитник, само зато што постоји међусобно надметање ко је важнији“, навео је Иванић.

Он је додао да би они којима је стало до тога требало да сједну, било на позив ентитетских премијера, било на позив предсједавајућег Савета министара и да разговарају о чему размишљају, али да тих активности нема, те да ће вјероватно напредак ка ЕУ, када је ријеч о БиХ, бити крајњи резултат међусобног надуравања, од којег нема неке користи.

„Нити ће једни промијенити друге, нити обрнуто. Република Српска ће чувати своје право да буде снажан фактор и то је потпуно логично, Бошњаци, прије свега Савјет министара, инсистираће као да су они нешто специјално важни и бојим се да, ако се тако настави, крајњи резултат ће бити застој и спор развој БиХ“, истакао је Иванић.

 

Повезане вијести:

ПДП