http://pdp.rs.ba/ivanic-vecina-politicara-poziciju-gradi-na-sukobu-ne-na-kompromisu/

Прихватање апликације Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији и добијање Упитника Европске комисије имаће позитиван утицај у будућности и то је, за предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, најважнија ствар која је обиљежила годину на измаку.

Испуњавање Упитника тражиће много политичке спремности да се дође до заједничког става. Једно од питања је да ли БиХ планира промјену Устава на шта ће једни одговорити позитивно, а други негативно, те ће у том смислу, каже Иванић, бити изазова, али одговори на питања нису толико проблем због чега изражава увјерење да ће се то релативно брзо завршити.

– Можда не за шест мјесеци како су неки најављивали, али можда ће то бити за девет мјесеци или годину дана. Већи је проблем политичког амбијента. Можемо написати најидеалније одговоре, али без позитивног политичког амбијента нећемо добити статус кандидата. Потребна нам је спремност на компромис, али у том дијелу нисам толико оптимиста колико сам био раније – казао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Како је нагласио, у 2016. години било је много догађаја који нису имали тако позитиван карактер, попут застоја у инвестицијама и економском развоју, али посебно забрињава лош политички амбијент с бројним отвореним питањима од избора у Мостару и Стоцу и непровођења одлуке Суда за људска права у предмету „Сејдић и Финци“ до одлуке Уставног суда о укидању 9. јануара као Дана Републике Српске.

– Дакле један позитиван и превише негативних догађаја. Волио бих да с оптимизмом могу рећи да ће се то ријешити, али бојим се да се то неће догодити јер за рјешавање таквих ствари прије свега потребна је спремност кључних учесника – истакнуо је Иванић.

Мишљења је да већина политичких лидера своју позицију гради на сукобу, а не на компромису и све док постоји такав приступ неће бити рјешења, али политичари ће се и даље бавити изборима у Мостару и Стоцу, питањем „Сејдић и Финци“, али и прошлошћу и сукобима јер изгледа да је то, додаје Иванић, најсигурнији начин да политичари добију подршку и остану на власти.

Све док грађани не почну кажњавати такве политичаре, а награђивати гласовима оне који праве компромисе ми ћемо се, нажалост, „вртјети укруг“ – његов је став.

Говорећи о најавама лидера Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Милорада Додика и Драгана Човића о измјенама Закона о Уставном суду БиХ којима би се из те институције уклониле стране судије, Иванић је казао да се залаже за такву измјену, али да приједлог закона није још видио те не може о њему коментарисати.

– Нисам чак ни сигуран да ће заједнички приједлог о измјенама тог законског рјешења доћи у парламентарну процедуру. Иначе сам става да нам стране судије не требају и да је све ово што се догађало поводом дана РС био стравични пораз Уставног суда који је требао одбити такву врсту приче, јер нема разлога да било ко било коме одређује које ће датуме славити – казао је.

Сматра да БиХ требају институције без странаца, али је свјестан чињенице да се то неће моћи догодити без промјене Устава, а до промјене Устава може доћи само ако представници сва три народа мисле исто, но ни то није случај те мисли да ће све остати као и до сада.

Избацивање странаца има моју подршку, али неће бити потребне подршке у парламенту те да ће због тога вјероватно иницијатива, ако је уопште и буде, пропасти – додаје Иванић.

Иако истиче да на нивоу личних контаката трију чланова Предсједништва БиХ нема проблема, незадовољан је недостатком спремности да се уђе у дијалог о кључним питањима, а као једно од њих навео је што се није успјело ријешили питање пописа становништва.

– Попис је из пуког инаћења и додворавању политичких личности средини из које долазе постао проблем и биће нам један од највећих проблема код испуњавања Упитника. Не постоји довољно спремности да се праве компромиси, рјешења која у први мах немају подршку у средини из које свако од нас долази дугорочно имају користи – став је Иванића.

Подсјетио је да је код усвајања докумената названог „Преглед одбране“ постигнут договор и није било сукоба због чега би Иванић волио да таквих примјера буде и више.

Осврнуо се на спољну и посебно регионалну сарадњу наглашавајући да је незадовољан чињеницом да ове године није дошло до посјете предсједника Србије Томислава Николића БиХ након што је та посјета отказана због привођења Насера Орића који је сада на суђењу у БиХ и терети се за злочине.

Стога му сарадња у региону не изгледа добро, подсјећајући на затегнуте односе БиХ и Србије, а посебно члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и Николића и премијера Србије Александра Вучића.

– Док се ту нешто не ријеши мислим да ће односи и даље бити овако хладни. Први корак у том смислу треба се догодити из Сарајева. Зато што су проблеми и настали због потеза који су дошли из Сарајева – истиче.

Напоменуо је да су тренутно лоши односи Србије и Хрватске, али БиХ и Хрватске, оцјењујући да оваквог степена затегнутости није било најмање 10 или 12 година, због тога је и предлагао трилатерални састанак дужносника трију земаља да би се разговарало о тим стварима.

– Међутим, нисам наишао на позитивне сигнале на ту иницијативу и када немате позитивне сигнале онда не можете даље инсистирати. Сада сам ‘замрзнуо’ ту причу о евентуалном тројном састанку на релацији Сарајево-Београд-Загреб – појаснио је Иванић.

Ипак, присјетио се да је у овом мандату Предсједништво успоставило добру сарадњу с Њемачком. Њемачка канцеларка Ангела Меркел посјетила је БиХ, а чланови Предсједништва били су у посјети Берлину те је Иванић недавно поново посјетио Берлин и замолио, уз све проблеме који су актуелни, да Њемачка покуша задржати БиХ у фокусу интереса.

Осим посјета на највишем нивоу и других дужносника, Иванић је издвојио посјету папе Фрање, али је напоменуо да је посјета високог ранга нешто мање у задњој години, најављујући да ће покушати да их у наредном периоду буде више.

Због свега овога Иванић је казао да Предсједништво треба бити кључна институција која ће показати да је договор могућ. У Предсједништву требају бити спремни на изазове, иако их средина из које долазе у први мах можда неће подржати, дугорочно ће добити подршку за компромисе и политику договарања у којој нема сукоба.

– Предсједништво БиХ се треба вратити на амбијент који је имало у првој години мандата. Прве године након избора много тога смо покренули и осјетила се позитивна енергија. Стичем утисак да, прије свега због неријешених, односа у Федерацији имамо застој – мишљења је.

Уз оцјену да је превише популистичког утицаја на доношење кључних политичких одлука, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић у интервјуу за Фену закључио је да би најбоље било вратити се у амбијент из прве године мандата када би и сам био много већи оптимист него је сад.

Повезане вијести: