http://pdp.rs.ba/ivanic-u-strazburu-bih-pocela-da-lici-na-normalnu-zemlju/

Предсједавање Савјетом Европе је велика одговорност за БиХ и задатак којем ће БиХ приступити с највећом посвећеношћу и радити најбоље што може, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић у данашњем обраћању Парламентарној скупштини Савјета Европе, као шеф државе која је преузела предсједавање овом организацијом.

Говорећи о томе како види ситуацију у БиХ, рекао је да није идеална, да има пуно тога што треба урадити. Међутим, ако се упореди с оним што је било прије 20 година, она је пуно, пуно боља. Сматра да је прича о БиХ “нека врста успјеха”, да је то сада земља која, упркос пуно разлика, мање-више личи на нормалне земље. Истакао је нови приступ у Предсједништву БиХ да се више не потенцирају разлике, него компромиси, а и међународна заједница је промијенила приступ према БиХ. Нови приступ Европске уније подразумијева прво спровођење економских реформи, а да се пред ступање у чланство рјешавају осјетљива питања као што је пресуда Европског суда за људска права у предмету “Сејдић-Финци”.

Иванић наредних седмица очекује договор о реформској агенди, а план је да до 2017. године БиХ поднесе апликацију за чланство у Европској унији. То неће бити могуће, између осталог, без имплементације пресуде “Сејдић-Финци”, а Иванић се нада да ће код свих политичких лидера бити довољно мотивације да се до тада то питање ријеши.

Иванић је ситуацију у региону оцијенио позитивном. Хрватска је чланица Европске уније, а Србија је на добром путу.

– Добри односи са сусједима су један од најважнијих услова за стабилност унутар земље – рекао је Иванић.

Говорећи о проблему тероризма и радикализма Иванић је рекао да политички лидери морају бити снажно против радикализације посебно у свом народу, те учинити све у том смислу да би се поспјешила борба против тероризма.

Одговарајући на посланичка питања о обиљежавању 20. годишњице геноцида у Сребреници, Иванић је рекао да је био у Сребреници да ода почаст жртвама прије 10 година као министар иностраних послова, када је то било пуно теже.

Наводећи да због хапшења Насера Орића још није сигурно да ли ће бити комеморације, Иванић је рекао да ако се у Сребреницу буде ишло да се ода почаст невиним жртвама, то ће онда бити догађај који ће нас уједињавати. Али, ако се буде политизовало, Иванић сматра да ћемо добити “механизам подјела” у којем неће учествовати.

Повезане вијести: