http://pdp.rs.ba/ivanic-u-posjeti-velikom-trnovu/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић посјетио је данас Велико Трново, стару пријестоницу Бугарске, која је један од највећих градова у тој земљи, велики туристички центар, са значајном индустријом, развијеном културом и два универзитета.

Током разговора са градоначелником Великог Трнова Даниелом Пановом, Иванић је рекао да је почаствован што је имао прилику да посјети Бугарску, коју БиХ сматра пријатељском земљом и од које је одувијек добијала подршку.

Предсједавајући Иванић рекао је да је одлучио да посјети Велико Трново, које је познато као пријестоница културе, али је посебно значајно и за српски народ због Светог Саве, који је у овом граду провео посљедње дане, гдје је и сахрањен.

Предсједавајући Предсједништва БиХ са делегацијом посјетио је музеј „Препород и Оснивање“, средњовјековне тврђаве Царевац и Трапезица, као и цркву Светих четрдесет мученика, гдје је положио цвијеће на гробу Светог Саве.

Надам се да ћемо са Великим Трновом сарађивати у будућности, јер постоји могућност братимљења Великог Трнова са другим градовима. Надам се да ће моја посјета допринијети побољшању сарадње и да би један од таквих градова могао да буде и мој град, Бања Лука. Импресиониран сам начином функционисања градске управе Великог Трнова и напретком који је постигнут

, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иванић је синоћ разговарао у Софији и са предсједником Националне скупштине Димитром Главчевим.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и предсједник бугарског парламента сагласили су се да су билатерални односи двије земље добри, али да има мјеста за унапређење економске сарадње, као и за бољу инфраструктурну повезаност.

Иванић је информисао предсједника Националне скупштине Бугарске о унутрашњополитичкој ситуацији у БиХ, те корацима које БиХ чини на европском путу. Предсједавајући Предсједништва БиХ изразио је увјерење да ће током бугарског предсједавања Европском унијом БиХ добити статус кандидата.


Током дводневне посјете Републици Бугарској, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић разговарао је у одвојеним сусретима у Софији са предсједником Републике Бугарске Руменом Радевим и премијером Бојком Борисовим.

Повезане вијести:

ПДП