http://pdp.rs.ba/ivanic-u-izraelu-obostrani-interes-za-unapredjenje-saradnje/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и предсједник Кнесета Јули Еделштајн констатовали су данас у Јерусалиму да постоји обострани интерес за унапређење сарадње у области пољопривреде, туризма и савремених информационих технологија.

Иванић се обратио и представницима Светског јеврејског конгреса

Из Предсједништва БиХ саопштено је да су Иванић и Еделштајн констатовали да су односи БиХ и Израела добри и да постоји добра сарадња на парламентарном нивоу, али и одлична шанса за унапређење билатералних односа и размјену искустава.

Иванић је информисао Еделштајна о бројним изазовима са којима се БиХ суочава од завршетка рата, као и о корацима које чини на путу приближавања ЕУ.

Еделштајн је информисао Иванића о ситуацији у својој земљи и пожелео БиХ успех на путу ка ЕУ.

Иванић, који са делегацијом БиХ борави у званичној посјети Израелу и Палестини, данас је обишао и Меморијални центар за јеврејске жртве Холокауста током Другог светског рата „Јад Вашем“ у Јерусалиму, те положио вијенац у Сали сјећања, као и на обиљежје логора Јасеновац.

Он је рекао да је овај музеј, који свједочи о истребљењу шест милиона Јевреја током Другог свјетског рата, упозорење да се зло не смије игнорисати ни заборавити, јер увијек може да се понови.

– Врло је важно да се вратимо поштовању других и елементарним људским вриједностима, као и спремности на компромис. Ми у БиХ овде можемо да научимо докле искључивост и мржња могу да доведу – рекао је Иванић.

Током боравка у Јерусалиму Иванић се обратио и представницима Свјетског јеврејског конгреса, међу којима су бројни универзитетски професори, представници дипломатског кора и угледни представници јавног живота Израела.

Планиран Иванићев састанак са пословним људима Израела.

Током посјете Израелу, делегација БиХ ће се састати и са премијером Бењамином Нетањахуом и министром одбране Авигдором Либерманом.

Током боравка у Палестини, делегација БиХ ће се састати са палестинским Предсједником Махмудом Абасом и Комитетом за преговоре.

Повезане вијести:

ПДП РС