http://pdp.rs.ba/ivanic-u-briselu-sa-dolom/

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић разговарао је синоћ у Бриселу са предсједником Европске народне партије Џозефом Долом.

Тема разговора била је ситуација у БиХ, региону и земљама Европске уније, као и кораци које земље Западног Балкана чине у области евроинтеграција. Предсједавајући Иванић је нагласио да га радује утисак да се Европска унија коначно озбиљније бави регионом и БиХ. Предсједавајући Предсједништва БиХ је истакао да да је интеграција у ЕУ, која има уравнотежен однос, један од услова стабилности БиХ.

У случају да останемо изоловани, објаснио је предсједавајући Иванић, наставили бисмо да се бавимо темама око којих нема сагласности, чиме бисмо стварали нове блокаде.

”Потреба постизања компромиса и изградње међусобног повјерења кључна је за будућност и трајну стабилност”, рекао је предсједавајући Иванић.

Саговорници су се сложили да ситуација у региону није задовољавајућа. Предсједавајући Иванић је указао на чињеницу да је основ стабилности у региону у троуглу Београд-Загреб-Сарајево, а господин Дол је нагласио да поремећени односи у региону не доприносе стабилности нити Балкана, нити Европе.

Предсједник Европске народне партије Џозеф Дол рекао је да снажно подржава проширење Европске уније и нагласио да су приоритети европске будућности БиХ – правна држава, борба против корупције и независно правосуђе. Говорећи о томе, предсједавајући Иванић је рекао да је за то неопходна политичка воља свих учесника политичког процеса у БиХ.

Било је ријечи о заједничкој безбједности, борби против насилног екстремизма и тероризма и одласку бораца на страна ратишта. Посебно су се осврнули и на појачан тренд одласка младих и нагласили да то представља ненадокнадив губитак за једну земљу.

Предсједавајући Иванић наставља посјету Бриселу. Данас учествује на проширеном самиту Европске народне партије. Предсједавајући Иванић ће се током дана састати са високом представницом за спољну и безбједносну политику Европске уније Федериком Могерини, предсједником Савјета Европске уније Доналдом Таском, министром иностраних послова Краљевине Белгије Дидијеом Рејндерсом, а на маргинама самита планиран је сусрет са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и предсједником Европског парламента Антониjом Тајанијем.

Повезане вијести:

ПДП РС