http://pdp.rs.ba/ivanic-u-bih-jos-postoje-odlike-paralelnog-djelovanja-institucija/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да у заједничким институцијама БиХ и даље постоје елементи паралелизма који су доминирали у периоду када је Бакир Изетбеговић покушао да покрене ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид. 

„И даље постоји много елемената тог паралелизма. Амбасадор БиХ у Хагу никад није одговарао за потезе које је повукао мимо институција. Чекам да се неке ствари потпуно разголите па ћу поново тражити одговорност. Ни Хрвати нису задовољни јер уочавају одређен паралелизам у обавјештајном сектору“, истакао је Иванић. 

Он је оцијенио да су теме попут оспоравања Дана Републике Српске биле бескорисне јер је 9. јануар био и остаће празник. 

„Сваки покушај да се он укине био је бесмислен, а ми смо трошили мјесеце на то, као и на причу о ревизији пресуде. У међувремену, ниједан озбиљан инвеститор није дошао у БиХ, није било ниједне озбиљне реформе“, рекао је Иванић за магазин „Недељник“, издање за Републику Српску. 

Говорећи о односу са колегама у Предсједништву БиХ Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем, он је рекао да у БиХ сада фали бошњачки лидер који ће другим народима у земљи да пружи осјећај сигурности и дати већи политички простор.

 „Наставак старе традиције у којој су само Бошњаци жртве додатно ће нас уназадити. Након сваког потеза мотивисаног таквим ставом све је мање БиХ. Лично, имамо коректне односе, нема ту галаме ни бојкотовања, комуницирамо, али је амбијент био много бољи прије него што су покренута питања Дана Републике, ревизије пресуде и слично. Зато не треба очекивати никакве драматичне помаке прије краја овог мандата“, каже Иванић. 

На питање да ли је пропаст већине у парламенту БиХ и његов пораз јер је, ипак, био кључна личност у њеном формирању тако што је практично увео Савез за промјене у власт, Иванић каже да то није никакав пораз. 

„У БиХ ствари тако функционишу. Од приче о ревизији пресуде није било никаквог састанка представника те већине. Али, нико од српских партија није излетио у паралелизам у раду. Сада је такво стање да ће се већина јављати од случаја до случаја“, навео је он. 

Иванић, који ће сутра присуствовати свечаном пријему код предсједника Србије Александра Вучића поводом преузимања те дужности, изразио је очекивање да ће Вучић направити озбиљан искорак када је ријеч о БиХ. 

„Очекујем да ће бити присутан у БиХ, и да политичко Сарајево неће моћи да нађе ни формални изговор да такву улогу не уважава… Очекујем да се односи БиХ и Србије поправе, да се Бијељина повеже са ауто-путем, да се почне реализовати прича о ауто-путу Сарајево-Београд“, рекао је Иванић, изразивши очекивање да Вучић посјети Сарајево. 

Коментаришући најаве да би он могао да буде кандидат опозиције за предсједника Српске на наредним изборима, Иванић је рекао да још није одлучио да ли ће уопште да се кандидује. 

„Они који говоре о мојој кандидатури, имају праву да о томе размишљају. То не могу да им забраним. Али, истина је да одлуку о томе да ли ћу се кандидовати уопште нисам донио, а поготово нисам одлучио која би то позиција била. Оно што се мени у овом тренутку чини, ако се кандидујем, да ће то, ипак, бити позиција у Сарајеву, а не у Бањалуци“, навео је Иванић.

Повезане вијести: