http://pdp.rs.ba/ivanic-u-bakuu-s-predsjednikom-azerbejdzana-ilhamom-alijevim/

Предсједавајући Иванић захвалио је предсједнику Алијеву за укупну подршку коју Азербејџан пружа БиХ, а посебно на инвестицијама чија је реализација у току. Азербејџан финансира изградњу фабрика за прераду воћа и поврћа у Сребреници и Добоју, те пројекат реконструкције Дома здравља у Котор Вароши који финансира Фондација Хајдар Алијев. Камен темељац за реконструкцију овог дома здравља положен је прије десетак дана, а рок за завршетак радова је децембар ове године.

Предсједавајући Предсједништва БиХ информисао је предсједника Алијева о актуелним унутрашњополитичким приликама и корацима које БиХ чини у испуњавању услова за чланство у Европској унији.

Изградња Јужног гасног коридора

Током разговора, предсједавајући Предсједништва БиХ нагласио је значај окретања питањима везаним за будућност.

Предсједник Алијев пренио је предсједавајућем Иванићу очекивања Азербејџана у вези са значајним привредним растом ове земље, због чега је реално и проширивање подручја могуће сарадње. Посебно је истакнута могућност унапређења трговинске сарадње и сарадње у области туризма. Значајно питање за Азербејџан је актуелна изградња Јужног гасног коридора, о чему су недавно вођени разговори и с Европском унијом.

Изражено је задовољство због традиционално добрих билатералних односа двију земаља, те размијењена мишљења о глобалној ситуацији. Саговорници су констатовали да постоји висок степен сагласности о значајним питањима међународних односа.

Предсједавајући Предсједништва БиХ позвао је предсједника Азербејџана да у најскорије вријеме посјети БиХ.

Будућност Европе

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић у Бакуу учествује на 5. Глобалном Баку форуму у организацији Међународног центра Низами Гањави. Др Иванић говорио је данас на сесији „Будућност Европе“.

Током сесије, предсједавајући Иванић оцијенио је да и поред свих изазова с којима се сусреће и свих критика које би се оправдано могле упутити Европској унији, ЕУ ипак има будућност.

”Будућност у ЕУ неопходна је и с економског, али и са становишта безбједности. Борба против тероризма и рјешавање избјегличке кризе могући су само путем заједничког ангажмана земаља ЕУ и оних које су на путу прикључења”, нагласио је др Иванић током сесије.

Он је нагласио да главни проблем представљају процеси одлучивања који су спори и могу да представљају проблем код реаговања на изазове с којима се ЕУ сусреће.

Др Иванић је у обраћању учесницима 5. Глобалног Баку форума нагласио да очекује да ће Брегзит као један од највећих тренутних изазова имати превише негативних посљедица, те да је за земље Западног Балкана неопходна таква врста ширег контекста, попут ЕУ, који може да помогне у релаксацији њихових односа.

На истом панелу учествују и Александар Квашњевски, Ив Летерм, Данило Тирк, Франко Фратини, Валдис Затлерс, Вим Кок и Златко Лагумџија.

Учесници 5. Глобалног Баку форума су и предсједници Црне Горе, Македоније, Албаније, Летоније, те саудијски принц.

 

Повезане вијести:

ПДП РС