http://pdp.rs.ba/ivanic-treba-nam-hladna-glava/


Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић одржао је конференцију за медије након прекида ванредне сједнице Предсједништва БиХ.

„Сједница је одржана у 12 сати, међутим господин Изетбеговић није био за то да се изјашњавамо о томе да ли ће БиХ поднијети захтјев за ревизију и напустио је сједницу. Након тога, сједницу је напустио и господин Човић. То значи да је сједница прекинута и одлука о подизању ревизије није донесена. Мислим да је ово један од задњих покушаја да се функционисање БиХ врати у институције. Овакав дневни ред је носио ризик, могли су ме прегласати али сам сматрао да је потребно да се ствари врате у институције“, казао је Иванић и додао:

То није успјело. Таман и да господин Софтић има легитимитет да подноси тужбу, не може један човјек сам одлучивати о стварима које имају дубоке импликације по државу. Ја се бојим да смо овим ушли у једну озбиљну кризу и рекао бих врхунац ванинституционалног дјеловања.

Не знам да се икада у пост-дејтонској БиХ десило овако нешто и да се сједница овако прекинула“

Младен Иванић

Иванић сматра да ситуација нема везе са тужбом, него са БиХ.

„Ово нема везе са тужбом и све што сам рекао није имало импликације на тужбу, него на саму БиХ. Мене тужба не занима јер ће се брзо доказати да није била легитимна. Мене занима ванинституционално дјеловање, паралелизми. Велико је питање шта ће сада услиједити, када ће Предсједништво поново сјести, са којим темама и којом врстом одлучивања“.

Додао је да ће учинити све да систем функционише, али да није он направио кризу.

„Ја ћу учинити све да систем функционише, али нисам ја направио кризу. Заиста нисам, желио сам да институције о свему одлучују. Треба хладне главе размислити и поново видјети. Мислим да су ово суштинска питања дугорочне стабилности и сви актери морају размислити шта су посљедице“.

Наредних дана се треба одржати хладна глава и размишљање, сматра Иванић.

„Мислим да ће наредни дани захтјевати хладну главу, оно што очекујемо од српских представника да не раде ово што је урадио Изетбеговић. Било је јасно да ове одлуке не би било, јер да се гласало о њој, ја бих био против одлуке, он би био ЗА, Човић би био суздржан. Зато је напуштање покушај да се каже да сједнице није ни било. Дефинитивно, БиХ није у стању да донесе одлуку да ли ће подићи ревизију пресуде. Очекујем да српски представници не понављају приступ који је ванинституционалан“.

Повезане вијести:

ПДП