http://pdp.rs.ba/ivanic-trazi-da-se-iz-predsjednistva-bih-isele-kabineti-predstavnika-fbih/

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић обратио се Генералном секретаријату Предсједништва БиХ у поводу илегалног боравка предсједника ФБиХ Маринка Чаваре и потпредсједника ФБиХ Мелике Махмутбеговић и Милана Дуновића у овој згради.

Иванић је у писму тражио од генералног секретара Предсједништва БиХ Бориса Бухе да подузме неопходне мјере како би кабинети предсједника и потпредсједника Федерације БиХ били што прије исељени.

Он је Секретаријат подсјетио да је Предсједништво БиХ 20. јуна 2016. године запримило допис од предсједника Федерације БиХ којим се тражи доношење одлуке о продужењу одобрења за кориштење просторија у згради Предсједништва БиХ.

„Подсјетићу Вас такође да Предсједништво БиХ није донијело такву одлуку нити одобрило продужење боравка те да зато од 12. јула 2016. године не постоји правни темељ за боравак кабинета предсједника и потпредсједника ФБиХ у згради Предсједништва БиХ“, написао је Иванић.

Како каже, Служба за заједничке послове институција БиХ била је задужена да по исељавању кабинета дужносника ФБиХ из предметног објекта отпочне пружање услуга унутрашњег осигурања у згради Предсједништва БиХ.

„Као што знате, Служба за заједничке послове је преузела услуге унутарњег осигурања зграде 1. новембра 2016. године, а кабинети институција ФБиХ још увијек нису напустили зграду Предсједништва БиХ“, навео је Иванић.

Он је написао да су разлози због којих је потребно да кабинети предсједника и потпредсједника ФБиХ напусте зграду Предсједништва БиХ многобројни.

„Првенствено, сматрам да присуство институција ФБиХ у згради Предсједништва БиХ нарушава неутралност просторија заједничких институција. У овом тренутку те просторије користе само институције ФБиХ, док институције Републике Српске немају права на исто, што је неупитно дискриминирајуће„, истиче Иванић.

Додаје да је, с обзиром на то да више не постоји правни основ за боравак институција ФБиХ у згради Предсједништва БиХ, потребно заштитити институцију Предсједништва БиХ због могућности правних посљедица бесправног боравка.

„И на крају, али не мање важно, желим истакнути сигурносни разлог, јер нисам сигуран да службе задужене за вањске и унутрашње осигурање зграде Предсједништва БиХ тренутно могу учинковито контролисати улазак и кретање особа у просторијама које користи ФБиХ“, закључио је Иванић.

Повезане вијести: