http://pdp.rs.ba/ivanic-svi-zajedno-moramo-raditi-za-srbe-u-mostaru/

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће од предсједника Републике Српске Милорада Додика и свих српских званичника тражити да почну сваки дан говорити о проблемима Срба у Мостару и да траже рјешење за њих.

„Ја ћу утицати на то да се сви из Републике заинтересујемо за проблеме Срба у Мостару јер то су наши људи и нема смисла да годинама не могу доћи до најносновнијих ствари“,

рекао је Иванић након састанка са представницима Координације српских организација у Мостару.

Он је навео да је у Мостару у протеклих годину дана био више пута, али да се, нажалост, ништа не мијења.

„Срби још нису конститутивни у четири кантона у Федерацији БиХ /ФБиХ/. На томе се тестира и европејство, принципијелност и шта год хоћете. То је због воље двије политичке партије. Страшно је што се о томе ћути. Ни ја, ни предсједник Републике Српске Милорад Додик, нити било ко од српских представника немамо право да преко тога прелазимо. Наша је обавеза да о томе говоримо сваког дана. Запрепашћује тишина из међународних институција“, нагласио је Иванић.

Он је напоменуо да је недопустиво то што Срби немају никаквог утицаја на буџет града Мостара јер га потписују само Хрват и Бошњак.

„У Координацији су ми рекли да су у буџету од 50 милиона инвестиције за српска села и пројекте износили 50.000 КМ. То је страшно. Таквог негативног односа нема нигдје. Ко то може одбранити, којим ријечима?“, пита Иванић.

Он је рекао да се Републици Српској веома често приговара да је у амдинистрацији мало Бошњака и Хрвата, а оно што је чуо овдје иде у прилог томе да је у Републици Српској малтене рај.

„Добио сам нову енергију да се борим за права ових људи и хоћу. Бићу овдје чешће док барем једно од ових питања не буде ријешено“, нагласио је Иванић.

Он је најавио да ће међу првим корацима које ће учинити бити захтјев колегама из ФБиХ да омогуће и трећи потпис за буџет града Мостара.

„Тражићу да Додик и ја заједно захтијевамо да буде ријешено питање конститутивности. Тражићу да у Мостару Срби имају једну изборну листу уколико буде измјена Изборног закона“, рекао је Иванић.

Он је напоменуо да СДА и ХДЗ-а за своје политичке битке често користе и српски народ у Мостару.

Предсједник Координације српских организација у Мостару Душан Голо истакао је да је Иванић исказао велику заинтересованост за проблеме Срба у Мостару и навео да је разговарано о конститутивности, измјенама Изборног закона, као и томе да представницима српског народа није омогућено да учествују у изради буџета града Мостара.

„Буџет се усваја у Парламенту Федерације БиХ, а потписују га градоначелник Љубо Бешлић и начелник финансија који је Бошњак, тако да Срби немају никаквог утицаја“, рекао је Голо.

Он је напоменуо да је већ дужи период блокирана обнова 37 српских кућа у Мостару које треба да буду обнављане из Регионалног стамбеног фонда, а да је блокада настала у Министарству за људска права и избјегле БиХ.

Повезане вијести:

ПДП РС