http://pdp.rs.ba/ivanic-sve-uradjeno-u-skladu-sa-zakonom-ranijim-procedurama/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је он, у складу са законом и ранијом праксом колективног шефа државе, наредио да му буде додјељења Почасна једница Оружаних снага БиХ на обиљежавању 9. јануара.

-Ја сам тражио почасну јединицу и одредио мјесто и начин гдје ће она бити, у складу с правним актима – изјавио је Иванић, истичући да је све урађено у складу с процедурама и да је за њега то завршена прича, будући да је РС усвојила нови закон о „Дану РС“, којим је, на свој начин, практично провела одлуку Уставног суда БиХ.

Тај закон, додао је, важећи је и нико га није оспорио те треба да престане еуфорија о томе у, како је навео, федералним медијима.

Иванић је у изјави новинарима у Касарни „Козара“ у Бањој Луци, гдје је данас присуствовао пријему у поводу православног Божића, рекао да ни досад није никада требало да се тражи одобрење за употребу почасне јединице, која је ишла и на неке друге активности друга два члана Предсједништва БиХ, о чему се никада није ни разговарало на сједницама.

Никада нисам питао за употребу другог пука када су ишли на мезарје на Ковачима. Није ми то сметало и не смета. Сматрам природним да војници другог пука ОС БиХ положе вијенце Алији Изетбеговићу, али једнако тако очекујем да поштују и моје право да људи из РС буду тамо гдје они и ја мислим да треба да буду – истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Ништа није, казао је, урађено мимо ланца команде, већ у складу са захтјевом, правним актима, а о свему је обавијештено Министарство одбране БиХ, Заједничка и Оперативна команда ОС БиХ, а све је урађено у складу с процедурама.

-Ако би због чега замјеник министра одбране БиХ Сеад Јусић требао бити смијењен онда би требао због тога што је покушао да оспори мој захтјев и наређење, а никако зато што га је потписао. Његова једина одговорност јесте то што је себи дао за право да виши ниво команде он оцјењује – додао је Иванић.

Казао је да је било примједби и зашто данашња почасна једница није била 8. и 9. јануара у Бањој Луци, појаснивши да се јединица која је данас била постројена у Касарни „Козара“ користи само у посебним приликама, када се иде у посјету Министарству одбране, касарнама и војним локацијама те приликом дочека страних делегација.

Позвао је да се сви фокусирају на провођење документа који се зове преглед одбране како би се ОС БиХ прилагодиле у складу с документом.

Повезане вијести: