http://pdp.rs.ba/ivanic-srpskoj-prijeti-vatreno-proljece/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је гостујући у Дневнику 2 БН телевизије да очекује од Изетбеговића да направи први корак како би се ријешила политичка криза у БиХ. Када је ријеч о Републици Српској, Иванић је истакао да се боји да у Српској слиједи ватрено социјално прољеће.

Господине Иванићу, сједница Предсједништва БиХ није одавно одржана, од полемике о ревизији пресуде по тужби БиХ против Србије. Није одржана ни сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. Како изаћи из ове политичке кризе и ко је одговоран за политичку кризу?

– Не бих се петљао у послове везане за Парламент, јер није непосредно у мојој одговорности. С друге стране, сједница Предсједништва БиХ није заказана јер претходна није завршена. Није завршена, не због тога што ја нешто нисам урадио, већ зато што је Изетбеговић напустио сједницу. Самим тим, очекујем да он каже шта мисли како да се изађе из ове ситуације. Ако у Сарајеву мисле рећи „пробали смо, није ишло, идемо даље“ онда то није нормално. Морамо добити одговоре на многа питања. Између осталих и на то зашто је блокирана сједница и зашто је дошло до напуштања. Затим, морамо добити одговоре како је дошло до тога да један члан Предсједништва нареди амбасадору да не испоштује писмо министра спољних послова или да се моја пошта отвара. Претпоставка за нормално функционисање Предсједништва јесу одговори на та питања. Морам додати да због ове кризе нема ни тачака дневног реда које су припремљене.

Стиче се утисак да само српски представници желе да функционишу заједничке институције БиХ. Због чега је то тако?

– То је добар приступ српских политичара. Прво, ми имамо солидну позицију унутар БиХ. Република Српска када је живот грађана у питању има сву надлежност у својим рукама. Ако се питају српски политичари: – Дејтонска БиХ каква и јесте наш интерес, може функционисати. Показали смо да проблем БиХ нису српски политичари. Реални проблем БиХ јесу доста тешки односи између Бошњака и Хрвата у ФБиХ. Пролази непримјећено, рецимо, да је јуче ХДЗ напустио сједницу Парламента ФБиХ. Затим да на ХДЗ-ов приједлог резолуција о федерализацији БиХ слиједи резолуција свих бошњачких партија – једногласно усвојена у Парламенту ФБИХ. Није примјећено и да је поништен тендер за изградњу ауто-пута од Почитеља према Међугорју. Маса ствари у ФБиХ не функционише. Због свега, циљ нам је да покажемо да када су српски политичари у питању дејтонска БиХ може функционисати.

Штрајковали су жељезничари у Републици Српској. Незадовољни су и здравствени радници, просвјета… Очекује ли се вруће социјално прољеће?

– Могло би бити врло ватрено. Неколико разлога је за то. Споразум с ММФ-ом шкрипи. Владе Републике Српске и ФБиХ нису се договориле ни око расподјеле акциза, односно, чујем да су се прије неки дан договорили, али бојим се да је сада већ мало касно. Могло би доћи до тога да нема транше, а ми и сада са овим приливима имамо кашњења. Мислим да нас чека тешко вријеме у Српској и да ће многи буџетски корисници бити у великим проблемима. То што је штрајк жељезничара прекинут Додиковим обећањем може лијепо дјеловати на први поглед. Али све ће више бити оних који ће тражити своја права, а онда ће предсједник све чешће морати да обећава. Пошто новца нема, то би могло да се сконцентрише као проблем само на једну страну – на предсједника. Они који праве амбијент да је предсједник свемогућ, полако припремају терен да је он и одговоран за све, а то прије свега, за њега није добро.