http://pdp.rs.ba/ivanic-snsd-je-2011-glasao-za-stranog-sudiju-u-ustavnom-sudu-bih-ove-godine-ja-nisam/

Нисам могао да зауставим избор страног судије у Уставни суд БиХ, али нисам ни гласао за њега као што је то урадио СНСД 2011. године, изјавио је председавајући Председништва БиХ Младен Иванић.

Иванић је у Бањалуци сазвао конференцију за новинаре након прозивки у јавности да није учинио довољно да покуша да оспори избор италијанског судије Ђованија Граса, баш у време када се Српска бори за одлазак странаца из правосуђа БиХ.

– Процес именовања судија одређен је чланом 6 Устава БиХ који каже да стране судије у Уставном суду БиХ бира председник Европског суда за људска права, у консултацијама са Председништвом БиХ. Консултације нису обавезне. Обзиром да је мој став да стране судије немају потребу да остану у УС БиХ, био сам против тога да Председништво уопште о томе разговара. Јер, шта год да бисмо закључили, наш став није обавезујући за председника Европског суда у Стразбуру. У томе сам имао пуно подршку хрватског члана Председништва Драгана Човића – изјавио је Иванић.

Он тврди да је Председништво БиХ на овај начин ипак повукло видљив потез, јер је први пут судија именован без икакве сагласности три члана Председништва.

– Само ћу вам рећи да је на седници 17. јануара 2011. Председништво дало сагласност за избор Маргарите Цаце Николовске за суткињу Уставног суда БиХ, а српски члан Председништва тада је био Небојша Радмановић, из СНСД. То је био период када је тај исти Уставни суд већ донео одлуку о укидању химне и грба Српске. Све ови који се се сада залажу за неке радикалне мере питам зашто то нису тада учинили – поручио је Иванић.

На питање да ли зна ко је из БиХ позван на инаугурацију новог америчког председника Доналда Трампа, Иванић је рекао да не добија такве информације, али је поручио да не треба очекивати промену америчке политике према БиХ.

– Нисмо били тема Бушу, Обами, нећемо ни Трампу – убеђен је Иванић.

Повезане вијести:

ПДП РС