http://pdp.rs.ba/ivanic-situacija-vrlo-ozbiljna/

Почасни предсједник ПДП-а и члан Предсједништва Босне и Херцеговине из Републике Српске Младен Иванић сматра да ће, након одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, је наредних дана политичка ситуација врло озбиљна.

Када сам јучер рекао да би забрана референдума била донијевање уља на ватру, то сам заиста озбиљно мислио. Бојим се да ћемо наредних дана имати врло озбиљну политичку ситуацију – казао је Иванић.

Сви актери су, каже, сада доведени у ситуацију у којој рационалног и разумног излаза нема и мисли да је то „врло, врло лоше“.

„С другачијом одлуком Уставног суда БиХ могло се купити одређено вријеме и у неком лаганом периоду доћи до рјешења. Овако, ствари су се закомпликовале. Сада су политичке личности, посебно владајућа страктура, пред избором да ли ће поштовати одлуку Народне скупштине РС-а или ће ићи на поштовање одлуке Устваног суда БиХ. То је најгора могућа ситуација“ категоричан је Иванић.

Његов лични став и представника Савеза за промјене је, каже, да немају намјеру да траже сазивање сједнице Народне скупштине РС-а и за њих и даље важи њена одлука о референдуму у РС-у о 9. јануару као Дану РС-а, који је заказан за 25. септембар.

Од нас се очекивала подршка и ми смо ту подршки властима РС-а дали. Сада ћемо виђети шта је крајње рјешење. Наредни дани ће бити, врло, врло интензивни с политичким активностима – рекао је члан Предсједништва БиХ.

Уставни суд Босне и Херцеговине је одлучио да не постоје оправдани разлози за усвајање захтјева Народне скупштине РС-а за преиспитивање његове одлуке од 26. новембра 2015. године која се односи на оћену уставности одређених одредби Закона о празницима Републике Српске, те га је стога одбио.

Тај суд је усвојио и привремену мјеру којом се привремено обуставља Одлука о расписивању референдума у РС-у о 9. јануару као Дану РС-а.

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно