http://pdp.rs.ba/ivanic-saranova-jama-sveto-mjsto-za-srpski-narod/

Код Шаранове јаме на Велебиту данас је обиљежен „Дан сјећања на Јадовно 1941. године“ и 76 година од страдања 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг током Независне Државе Хрватске /НДХ/.

Обиљежавање је почело служењем парастоса за 38.010 православних Срба убијених у комплексу овог система усташких логора, а присуствују предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, предсједник Репбулике Српске Милорад Додик, потомци жртава и бројни ходочасници.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је Шаранова јама свето мјсто за српски народ.

„Обавеза нас је да будемо присустни на оваквим мјестима, а наш народ мора да се сјећа свих својих жртава“, нагласио је Иванић.

Предсједник Удружење „Јадовно 1941“ Душан Басташић захвалио је званичницима и ходочасницима што су присуствовали обиљежавању Дана сјећања на Јадовно и напоменуо да злочини над Србима не смију бити заборављени.

Такође се захвалио предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу на прошлогодишњем доласку на Дан сјећања, рекавши да је то први пут да се највиши званичници из Републике Српске одају почаст страдалима у логору смрти Госпић-Јадовно-Паг

Након парастоса ходочасници су посјетили јаму под Гргиним Бријегом, уз коју постављен часни крст који је освештан у Храму Светог Саве у Београду.

Ходочасници су потом пјешачили два километра до мјеста, гдје је некада био сабирни логор Јадовно у Чачића доцу. Код часног крста, који је на овом мјесту постављен 2012. године, учесници сабрања задржали су се око сат времена.

У повратку су ходочасници посјетили Меморијални центар „Никола Тесла“ у Смиљану, након чега је у селу Медак, поред Манастира Усјековања главе Светог Јована организовано послужење за ходочаснике.

Организатори овог молитвеног окупљања су Удружење „Јадовно 1941“ и Епархија горњокарловачка.

Удружење „Јадовно 1941“ осми пут организовало је обиљежавање „Дана сјећања на Јадовно 1941. године“ и 76 година од страдања 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг током НДХ.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких лорога намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

Повезане вијести:

ПДП РС