http://pdp.rs.ba/ivanic-sankcije-nista-nisu-promijenile-ni-u-proslosti/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да се санкцијама предсједнику Републике Српске Милораду Додику ништа неће ријешити, као што санкције ништа нису промијениле ни у прошлости.

„Ко је од Срба спреман да се бави политиком, мора бити спреман и на ово“, рекао је Иванић за „Вечерњи лист“, издање за БиХ, те додао да је генерално против санкција јер им је и сам својевремено био изложен.

Када је ријеч и прослави 9. јануара у Републици Српској, Иванић је поновио став да ће то увијек бити празник, само је питање како ће се звати.

Према његовим ријечима, није проблем назив празника него да неко схвати да не може на силу некога натјерати да нешто слави или не слави.

За мене је то питање елементарног права једног народа„, рекао је Иванић и истакао да се одлуке Уставног суда БиХ морају поштовати под условом да то буде независна институција, а не да у њему сада сједе два некадашња потпредсједника СДА.

Иванић очекује да ће бошњачки политичари омогућити Хрватима у БиХ да сами себи бирају представнике у власти. „Не видим да је политички уопште ризично наћи рјешење које то омогућава“, рекао је је Иванић и додао да хрватско питање у БиХ треба рјешавати унутар Федерације.

Говорећи о федерализацији БиХ, Иванић је оцијенио да се то треба догађати унутар ФБиХ, јер би онда та прича могла добити подршку изнутра и од међународне заједнице, што сада није случај. Он сматра могућим да број кантона унутар ФБиХ буде смањен на два.

Повезане вијести:

ПДП РС