http://pdp.rs.ba/ivanic-s-evropskim-zvanicnicima-evropska-unija-mora-biti-prisutnija-u-bih/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сусрео се данас у Бриселу у с предсједником Савјета Европске уније Доналдом Туском, европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и предсједником Европског парламента Антонијом Тајанијем.

Билатерални сусрети с европским званичницима одржани су током проширеног самита Европске народне партије, а теме разговора биле су политичка ситуација у БиХ и регији те кораци које БиХ треба да направи на европском путу.

Иванић је позвао предсједника Вијећа Европске уније Доналда Туска и остале европске званичнике да Европа буде присутнија у БиХ.

”Свака врста подршке која БиХ треба на путу приближавања Европи је добродошла и то ће свакако допринијети убрзању њеног европског пута. Упућена нам је врло јасна порука да не смијемо пропустити ову прилику. У овом тренутку постоји довољно подршке за БиХ коју не смијемо изгубити. У противном, у неколико наредних година нећемо имати прилику да добијемо статус кандидата”, рекао је предсједавајући Иванић.

Нагласио је да је наша обавеза да све што смо преузели као задатак из Реформске агенде доведемо до краја.

”Такође, очекује се да пошаљемо одговоре на сва питања из Упитника Европске комисије, како би крајем ове или почетком слједеће године Европа могла да се изјасни да смо заслужили статус кандидата. Ако закаснимо, изгубићемо шансу. Све је у нашим рукама, а ја се надам да ће бити довољно политичког консензуса да све обавезе и завршимо”, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Главна порука која је послана са самита Европске народне партије је да Европска унија мора да буде присутнија у БиХ и да је то обострани интерес.

Такођер, са суммита је поручено да би, у случају да се не буде даље развијала, Европска унија могла да се суочи с проблемом нових миграната.

Иванић је раније разговарао и с високом представницом за вањску и сигурносну политику Европске уније Федерицом Могерини, а вечерас ће разговарати и с министром вањских послова Кралјевине Белгије Дидиером Реjндерсом.