http://pdp.rs.ba/ivanic-rivlin-izazov-sacuvati-stabilnost-u-multietnickim-zajednicama/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и израелски предсједник Реувен Ривлин оцијенили су данас да посебан изазов у модерном друштву, нарочито за ове двије земље представља очување стабилности у мултиетничким заједницама, али да су и БиХ и Израел показали да је то могуће.

Иванић и Ривлин констатовали су током сусрета у Јерусалиму да између БиХ и Израела постоји доста сличности због низа историјских специфичности и начина рјешавања конфликата, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Саговорници су се сагласили да су односи БиХ и Израела одлични и да постоји простор за додатно унапређење које би било корисно за обје земље.

Током сусрета било је ријечи и о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и Израелу, на Балкана и Блиском истоку.

Ово је прва званична посјета предсједавајућег Предсједништва БиХ Израелу, коју је Иванић оцијенио као једну од најважнијих у овом мандату.

Иванић, који са делегацијом БиХ борави у званичној посјети Израелу и Палестини, састао се и са Његовим блаженством патријархом Јерусалима и све Палестине Теофилом Трећим у Јерусалимској патријаршији.

Патријарх Теофил Трећи, који је у изузетно тешким околностима успио да остане чувар светих мјеста у Израелу, пренио је Иванићу оптимистичну поруку за будућност.

Иванић је 94. званичник неке земље који је у јерусалимском Гају нација посадио дрво маслине које симболизује мир и живот, што има посебну симболику у Јерусалиму јер је смјештено у близини Меморијалног центра „Јад Вашем“.

Маслиново дрво ће у име БиХ остати у Израелу као симбол пријатељства двије земље.

Током посјете Израелу, делегација БиХ ће се састати и са премијером Бењамином Нетањахуом, предсједником Кнесета Јулијем Еделштајном и министром одбране Авигдором Либерманом.

Програмом је предвиђен састанак делегације БиХ са представницима Свјетског јеврејског конгреса, обилазак Меморијалног центра „Јад Вашем“ и церемонија полагања вијенаца у Сали сјећања.

Током боравка у Палестини, делегација БиХ ће се састати са палестинским предсједником Махмудом Абасом и члановима Комитета за преговоре.

Посјетом је предвиђен и састанак са палестинским вјерским званичницима и полагање вијенца у Маузолеју Јасера Арафата.

У делегацији су, осим Иванића, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и представник бошњачког члана Предсједништва БиХ Елвир Чамџић.

Повезане вијести:

ПДП РС