http://pdp.rs.ba/ivanic-revizija-pada-na-prvom-koraku/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је данас у Бањалуци да ће захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије и Црне Горе пасти на првом кораку јер само писмо тог суда члановима Предсједништва показује да ту нешто евидентно није у реду.

Иванић је рекао да би овај суд у супротном ревизију прихватио и не би је коментарисао.

„То јасно показује да је наша страна у предности и да је бошњачка страна искористила институције у свом интересу и довела до бруталне приватизације интереса, ваниинституционалног дјеловања и стварања паралелних структура које одговарају само бошњачком члану Предсједништва, а не интересу свих народа“, истакао је Иванић у обраћању посланицима на посебној сједници Народне скупштине о захтјеву за ревизију пресуде по тужби против Србије и Црне Горе.

Он је најавио да је припремио ново писмо за Међународни суд правде и да ће га због паралелизма у институцијама морати предати министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Иванић је изразио наду да ће Народна скупштина имати јасан одговор на приватизацију институција, паралелизам у структурама и ванинституционално дјеловање, као и да ће будућност кризе и блокаде зависити од потеза Изетбеговића који је БиХ увео у кризу и блокаду.

Он је поручио да би „Народна скупштина требало да највећу пажњу посвети паралелизму, начину доношења одлука и приватизацији институција БиХ„.

Иванић је рекао да је у јуну 2015. године сазнао да је Бакир Изетбеговић предузео активности да се покрене ревизија у случају БиХ против Србије због чега је почетком 2016. послао писмо Међународном суду правде у коме је инстистирао да је било какво подношење захтјева без одлуке Предсједништва правно неутемељено и злоупотреба институција БиХ.

Он је оцијенио да је мандат агента Сакиба Софтића пред Међународним судом правде окончан, те да је подношење захтјева од Амбасаде БиХ и амбасадора Мирсаде Чолаковић у Хагу нелегално.

„Ја и сарадници смо били често у комуникацији са Судом и у тим разговорима ми је потврђено да је сваки досадашњи захтјев био третиран као нови случај, или да мора бити нова одлука и ново именовање агента“, рекао је Иванић.

Он је нагласио да је од Савјета за провођење мира /ПИК/ тражио да унапријед дјелује и заустави ескалација кризе због самовоље и рушења институција.

„Један број њих је мислио да ће то кратко трајати, а сада су свјесни опасности онога што се овдје посљедње недјеље радило„, рекао је Иванић.

Он је оцијенио да чињеница да међународна заједница не напада српску страну показује да друга страна нема подршку.

Иванић је рекао да ако Изетбеговић, који је у вези са ревизијом пресуде заобилазио институције и доносио одлуке на неформалним састанцима, не повуче налог амбасадору БиХ у Хагу Мирсади Чолаковић у најкраћем року то може бити крај заједничке дипломатске мреже БиХ.

Он је закључио да Предсједништво није донијело одлуку о покретању ревизије пресуде и да се та установа након што је Изетбеговић напустио сједницу налази у блокади, коју није направио нико из Српске, већ управо Изетбеговић и паралелна бошњачка структура коју је формирао.

Извор: Срна

Повезане вијести:

ПДП РС