http://pdp.rs.ba/ivanic-razgovarao-sa-predsjednikom-premijerom-makedonije/

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић разговарао је данас у одвојеним сусретима у Скопљу са предсједником Републике Македоније Ђорђeм Ивановим и предсједником Владе Емилом Димитриjевим.

Теме разговора биле су актуелна политичка ситуација у двије земље, стање у региону и билатерални односи БиХ и Македоније, који су оцијењени изузетно пријатељским и најбољим примјером успјешне сарадње и међусобног разумијевања на Балкану, без иједног неријешеног питања.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и предсједник и премијер Републике Македоније сагласили су се и да обје земље имају заједнички циљ, а то је европски пут и БиХ и Македоније.

Саговорници су констатовали да је економску сарадњу двије земље потребно додатно појачати. Разговарано је и о могућности отварања директне авио-линије Скопље-Сарајево и детаљима у вези са припремом споразума о међусобним путовањима без личне карте.

Предсједавајући Иванић обавијестио је предсједника Иванова и о бројним привредним и културним активностима БиХ које су планиране ове године у Македонији, што би, све заједно, требало додатно да унаприједи сарадњу двије земље.

Др Иванић је информисао предсједника Иванова о актуелној политичкој ситуацији у БиХ. Др Иванић је рекао да је Предсједништво БиХ у овом мандату успјело да направи много озбиљних корака унапријед, међу којима је подношење апликације за кандидатски статус у Европској унији и постизање сагласности у вези са документом ”Преглед одбране”.

Предсједавајући Иванић ипак је подсјетио и на посљедња политичка дешавања у БиХ, те тензије које су створене отварањем неколико питања из прошлости.

Он је нагласио да је неопходно да све три стране у БиХ буду спремне на компромис и да је само тако могуће убрзати европски пут БиХ, те да би се као дио шире европске породице БиХ мање бавила унутрашњим разликама. Др Иванић је рекао да БиХ очекује да, убрзо након што одговори на питања из Упитника Европске комисије, добије кандидатски статус, најкасније 2018. године.

Када је у питању ситуација у Републици Македонији, предсједавајући Иванић рекао је како је увјерен да ће предсједник Иванов направити најбољи могући потез који би могао да доведе до стабилизације политичких прилика у Македонији. Др Иванић је нагласио да свако политичко рјешење које би потенцијално једну земљу довело у зависност од друге земље није добро и да таква рјешења треба избјегавати.

Предсједник Иванов информисао је предсједавајућег Иванића о политичким дешавањима у Републици Македонији након пријевремених парламентарних избора и о проблемима у формирању Владе.

Предсједник Иванов рекао је да би пажљивијом реториком и немијешањем других земаља у унутрашње политичке односе биле смањене тензије у региону.

Предсједавајући Иванић дочекан је у Скопљу уз највише државне и војне почасти.

Након одржаних одвојених сусрета са предсједником и премијером Републике Македоније, предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић је положио вијенце на Споменику палим херојима Македоније.

Предсједавајући Предсједништва БиХ предводи делегацију БиХ која борави у званичној посјети Републици Македонији. Током посјете предвиђено је и потписивање споразума између Савјета министара БиХ и Владе Републике Македоније o процесу приступања Европској унији.

Предсједавајући Иванић посјетиће и Привредни форум који се током званичне посјете одржава у Скопљу, а на којем учествује и привредна делегација БиХ.

Делегација БиХ разговараће и са предсједником Социјалдемократског савеза Македоније Зораном Заевим и предсједником ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским.

У делегацији БиХ су, осим предсједавајућег др Иванића, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, амбасадорка БиХ у Републици Македонији Лепа Бабић, као и представница Кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ Андријана Катић.

Повезане вијести:

ПДП