http://pdp.rs.ba/ivanic-primio-ambasadore-meksika-i-australije/

Новоименовани амбасадор Мексика за БиХ пренио је предсједавајућем др Иванићу и Предсједништву БиХ поздраве предсједника Мексика Енрикеа Пене Ниета и народа Мексика као и акредитивна писма новоименованог амбасадора Аустралије за БиХ Брендона Чарлса Хемера

У поздравном говору на почетку церемоније амбасадор је рекао да је Мексико пријатељска и мирољубива земља, те да се њена политичка филозофија темељи на максими која каже да међу народима и појединцима поштовање права других значи мир. Како је рекао, Мексико препознаје значај поштовања коегзистенције која обезбјеђује благостање, сигурност и просперитет за све.

Разговарано је о билатералним односима БиХ и Мексика, те потреби даљег развоја добрих политичких односа двије земље које су прошле године обиљежиле 15. годишњицу дипломатских односа. Истакнута је потреба унапређења укупне билатералне сарадње, посебно трговине, а разговарано је и о конкретним могућностима инвестирања и туристичким потенцијалима, те културној сарадњи.

Предсједавајући др Иванић је информисао амбасадора о актуелној ситуацији у БиХ, важности реформских процеса и чврстој опредијељености БиХ према ЕУ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић је пожелио успјешан рад и лични успјех новоименованом амбасадору Мексика, уз наду да ће његов мандат допринијети јачању билатералне сарадње двије земље.

У току дана, Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Аустралије за БиХ Брендона Чарлса Хемера

Оцијењено је да су односи између БиХ и Аустралије на билатералном и мултилатералном плану добри, те да постоји обострани интерес за њихово даље унапређење, а посебно у областима привреде и трговинске размјене. Наглашена је потреба закључивања билатералних споразума с циљем бржег развоја политичких и привредних односа, те је изражен интерес за размјену посјета на високом и највишем нивоу.

Разговарано је о значају бројне заједнице држављана БиХ који живе и раде у Аустралији и чији ангажман доприноси јачању билатералних односа у свим областима.

Саговорници су разговарали о актуелној ситуацији у обје земље и темама од глобалног значаја, а предсједавајући др Иванић информисао је амбасадора о предстојећим активностима и реформским процесима на путу европских интеграција БиХ и испуњавању спољнополитичких приоритета БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић изразио је захвалност за свеукупну и континуирану подршку Аустралије изградњи демократске БиХ и новоименованом амбасадору Аустралије пожелио успјех у раду.

Повезане вијести:

ПДП РС