http://pdp.rs.ba/ivanic-prije-15-godina-smo-zajedno-sjedili-sada-je-nemoguce/

Атмосфера у региону је гора него прије 15 година, а Европска унија је због мигрантске кризе схватила значај Западног Балкана.

То је гостујући у Кажипрсту рекао предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

„Обје стране имају интерес да се односи поправе, стало нам је до добрих односа. Кад кажем ми, говорим у своје име, у име све тројице чланова Предсједништва, у име БиХ и то је наш став. Разговарали смо о утврђивању граница двије земље, те границе су парафиране, има 14, 15 година, али споразум није постигнут јер мора доћи до размјене територија у малим дијеловима“, рекао је Иванић.

Додао је и да је „лијепо чути лијепе ријечи“, али је више заговорнк тезе „ајмо да видимо колико нам је добар амбијент, ајмо да се стави тачка“.

„На Балкану је граница утврђена само између БиХ и Црне Горе, ако се не варам. Отварамо ово питање, радиће комисије на томе, а ствар није баш једноставна. Видимо да Словенија и Хрватска не могу да ријеше питање границе ни уз арбитражу“, додао је Иванић.

Предсједавајући Предсједништва је препознао изјаву коју је недавно дао његов колега Бакир Изетбеговић, а у којој је изјавио да је „препознао годинама раније да је Вучић човек који ће тек да учини добре ствари за Балкан и односе Србије и БиХ“.

„Да, то је Бакирова изјава. Ту је мала порука, да видимо шта ће Вучић убудуће радити. Увек има ту наших политичких говора, али ће конкретна дјела показати. Проблеми су се дешавали углавном између бошњачких лидера у БИХ и српских лидера у Србији. Тензије су се стварале због става потребе код бошњачких лидера да Србија мора стално да даје доказе да је принципијелна, да се извињава, а никада није било спремности да се уђе у истинско пријатељство. Видјећемо да ли је Изетбеговић тај лидер. Амбијент је овде гори него прије 15 година, сјећам се да смо тада сједели, министри спољних послова, и прије него што се оде пред ЕУ одређивали смо једног од нас који излаже стање у региону. Данас је то немогуће“, навео је Иванић.

Према његовим речима, Брисел је данас искренији према региону него раније.

„На одређеним затвореним састанцима је причано да после увођења Хрватске у ЕУ наредних 30 година неће бити проширења. Ипак, мигрантска криза је помогла да Брисел схвати важност региона“, додао је Иванић.

Чињеница да је Милорад Додик знатно ближи Београду од њега – му не смета.

„Годинама сам у тој врсти улоге. Ја нисам популиста, волим политику дјелима, а не ријечима. Важан је резултат, ја сам имао неколико критичних ситуација у последњим мјесецима, све те битке сам добио, многи би причали о томе, али је мени важан само резултат“, закључио је Иванић.

Повезане вијести:

ПДП РС