http://pdp.rs.ba/ivanic-presuda-radovan-karadzic/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић у Бањалуци је одржао конференцију за новинаре поводом пресуде Радовану Караџићу.

На самом почетку извинио се присутнима на скученом простору јер, како каже, „неке друге личности имају просторије за које мисле да их не требају дијелити с Иванићем.“

Пресс конференција је сазвана након пресуде Радовану Караџићу, а Младен Иванић је сматрао да треба изнијети ставове.

„Очекивао сам да ће прича бити пуно другачија него што је испала. Одлуке Хашког трибунала не доприносе смиривању прилика у БиХ него радикализацији. Умјесто да дође до релаксације политичких прилика, долази се до тензија и већих подјела унутар БиХ.

Остаје велико питање на које Хашки суд није дао одговор и неће дати јер се гаси. То питање гласи зашто нико озбиљно није осуђен за злочине над Србима. То ће произвести дубоко незадовољство у српском народу и бити кориштено, посебно код радикалних бошњачких странака. Тиме се оцјена ратних злочина у БиХ никада неће завршити“, рекао је Иванић.

Члан Предсједништва БиХ је изразио наду да ће Трибунал врло брзо престати постојати, а да ће се сви у БиХ сами вратити процесу помирења.

„Нећу пуно коментарисати пресуду, јер ће доћи и другостепена. Одбрана има широк простор да са пуно аргумената тражи промјену пресуде и не бих био изненађен да се то деси.

Најважније да се политичка злоупотреба ове пресуде заустави. Охрабрују поруке кључних личности из Федерације БиХ, али обесхрабрује ријечник невладиних институција које беспотребно дижу тензије. Такође радују реакције обичних људи и то је у цјелини релативно позитивно“, поручио је Иванић.

„Мислим да су грађани мудро реаговали и да није било окупљања, али је било емоција код многих грађана. Свака оваква одлука ће производити сукобе и тензије. Људи су различито доживјели пресуду и надам се да ће ово једном отићи у историју.“

Он је нагласио да је обавеза Српске да породици Караџић стави на располагање ресурсе који су потребни, „јер колико год Суд говори о индивидуалној одговорности постоје снаге у БиХ које те индивидуане случајеве желе претворити у опште.“

На питање да ли ово може пореметити ситуацију у ентитету Република Српска, Иванић је то одбацио.

„Република Српска је потпуно стабилна и сигурна. Многи би прижељкивали да није тако. Ову пресуду нико не може користити за то да јача своју позицију. Српска је реалност и више се неће мијењати. Тога је свјесна Европска унија и Међународна заједница и зато нико није тражио промјене устава и отворен нам је пут према ЕУ. Не постоје ни политичке снаге у ФБиХ које би смјеле поставити питање опстанка Републике Српске“, казао је Иванић и додао да није било еуфорије каква се очекивала међу битним политичким факторима у ФБиХ.

Повезане вијести: