http://pdp.rs.ba/ivanic-pravosudje-u-bih-u-funkciji-politike/

Предсједавајући предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да је Тужилаштво БиХ подизањем оптужнице против четири лица због организовања референдума о Дану Републике Српске, 9. јануару, још једном показало да је правосуђе у функцији политике.

„Све што се дешавало поводом 9. јануара било је потпуно непотребно, јер је више него јасно да нико никоме не може одређивати дане који ће славити и обиљежавати“, рекао је Иванић за Срну.

Истичући да је било потпуно бесмислено судом дисциплиновати политичке одлуке, као што је одлука о референдуму, Иванић је истакао да Тужилаштво БиХ додатно чини огромну грешку оптужујући људе који немају политичку заштиту чиме покушава да нађе неки разлог за све ово што је радило.

„Људима против којих је подигнута оптужница потребно је дати што је могуће већу подршку јер је политичка порука тога што раде правосудне институције БиХ погрешна“, додао је Иванић.

Он је нагласио да Тужилаштво БиХ подизањем оптужнице практично показује колико је правосуђе у функцији политике и политичких ставова.

„Сваким таквим потезом ауторитета тог правосуђа биће све мање и мање“, поручио је Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ изразио је наду да ће институције Републике Српске помоћи оптуженима за референдум да докажу да не могу сносити одговорност за политичке одлуке које су донијеле институције Српске.

„А одлуку о референдуму донијела је Народна скупштина и обавеза је свих грађана Српске да прате те одлуке“, закључио је Иванић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Синише Карана, Драгољуба Рељића, Горана Змијањца и Милана Петковића због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ у вези са референдумом у Републици Српској.

Оптужени се терете да су, као предсједник и чланови Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске, као „службене особе у институцијама ентитета, одбили да изврше коначну и извршну одлуку Уставног суда БиХ, те починили низ радњи и активности на спровођењу референдума о Дану Републике“

Повезане вијести:

ПДП РС