http://pdp.rs.ba/ivanic-pozvao-nikolica-u-sarajevo/

Предсједник Србије Томислав Николић посјетиће Сарајево највјероватније у фебруару 2017. године. Николића је данас у посјету Сарајеву позвао предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић.

– Надам се да ћемо имати ту посјету у фебруару и тиме отворити могућност да односи БиХ и Србије наставе даље да се позитивно развијају – рекао је Иванић новинарима послије састанка са Николићем у Предсједништву Србије.

Иванић је казао и да је о позиву разговарао и с осталим члановима Предсједништва БиХ и да има њихову подршку, додајући да „без сагласности њих тројице тешко шта може бити остварено у БиХ„.

– Мени је стало да Николић буде присутан у Сарајеву јер је то нека врста националног идентитета и добрих односа двије земље – казао је српски члан Предсједништва БиХ, подсјетивши да је претходна договорена посјета отказана због привођења Насера Орића и „неке врсте повријеђености која је долазила из Сарајева“.

Он је навео и да БиХ није само економски, него и политички партнер Србије на простору Балкана, а да је Србија важна за БиХ и Републику Српску зато што тамо живи значајан број српског народа коме је стало до добрих односа с Београдом.

– Интерес БиХ у целини, а посебно Републике Српске, јесте да се још више повежемо – изјавио је Иванић.

О могућности одржавања тројног састанка лидера Србије, БиХ и Хрватске није било ријчи на данашњем састанку, рекао је Иванић, оцјенивши да се још нису створили услови за то.

– Сви билатерални сусрети су важни, али троугао Загреб-Београд-Сарајево пружа гаранцију стабилности у региону – казао је он, и додао да ће једног дана такав састанак морати да буде одржан, али да за сада није било позитивних реакција на његов приједлог.

Иванић је оцјенио да је стање у региону најлошије у последње две деценије, и да неке ствари које су биле могуће пре 10-15 година данас више нису.

– Претпоставка да се ствари врате у нормалу јесте одустајање од екстремистичких политичких погледа и приступа – рекао је Иванић.

Додао је и да су избори у региону прошли „мање-више свуда“, али да не мисли да су они били прави разлог таквих ставова.

– Избори су били лијепо оправдање, али је добар дио политичара на сцени превше суштински и идеолошки оријентисан на сукоб као начин останка на власти – казао је Иванић.

Николић и Иванић су разговарали и о инфраструктурним радовима којима би се више приближиле Србија и источни дио БиХ, укључујући повезивање аутопута Београд-Загреб са Бијељином, реконструкцију пруге Сарајево-Београд преко Зворника и Лознице, и брзи пут који би везу Сарајево с Београдом прикључио на аутопут Чачак-Београд.

Повезане вијести:

ПДП РС