http://pdp.rs.ba/ivanic-pozvao-dodika-da-promijeni-odluku-o-postrojavanju/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић позвао је данас предсједника Републике Милорада Додика да промијени своју одлуку и омогући учешће српских војника у Оружаним снагама БиХ на прослави 9. јануара – Дана Републике у Бањалуци.

„Треба издржати ову битку и не треба од побједе правити пораз. Позивам предсједник Српске да и припадницима Трећег Република Српска пука, јединог пука који носи грб Немањића и баштини традицију Војске Републике Српске, омогући да, као и сви други, учествују на обиљежавању 9. јануара“, рекао је Иванић новинарима током данашње посјете Бијељини.

Иванић је оцијенио да би то било „питање јединства и садржаја“ и истакао да њему не смета да постоји свечани вод Полиције Републике Српске и да смотру врши предсједник Републике, али да треба омогућити и учешће Трећег Република Српска пука.

„Мислим да и овим честитим људима који воле Републику Српску треба дати право и ту могућност, и то баш у инат због свих захтјева да се то не деси“, поручио је Иванић.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске рекао је новинарима да је ове године на њега већ вршен притисак да одустане од постројавања војске у Бањалуци.

„Представници међународних институција и поједини људи из Сарајева од мене су тражили да се то не деси. Све сам одбио и очекивао да ће опет војници из Трећег Република Српска пука бити присутни на обиљежавању 9. јануара“, навео је Иванић.

Он сматра да тренутном одлуком предсједник Републике Српске „излази у сусрет свима овима који су ово тражили, бошњачкој политици и једном дијелу међународних /институција/ који то нису хтјели“.

Иванић је подсјетио на прошлогодишњу, како је рекао, велику битку о учешћу српских војника на прослави 9. јануара у којој је Република Српска побиједила.

„Било је покушаја да се све оспори, да се не дозволи, било је напада, оптужница, и сам сам давао изјаве тужилаштву поводом 9. јануара, било је напада на официре. Све смо издржали и побиједили и припадници Трећег Република Српска пука су били присутни на обиљежавању 9. јануара“, истакао је Иванић.

Он је изразио наду да ће предсједник Републике промијенити тренутни приступ овом питању.

„Ја сам схватио да они нису добродошли, а мислим да треба да буду добродошли и у име јединства позивам предсједника да то омогући и овим људима, а ја гарантујем да ћемо у институцијама наћи начина како ћемо обезбиједити учешће припадника Трећег Република Српска пука на прослави Дана Републике“, рекао је Иванић.

Повезане вијести:

ПДП РС