http://pdp.rs.ba/ivanic-pomen-pag/

Члан Предсjедништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић присуствоваће у суботу, 2. јула, парастосу за 38.010 Срба, побијених у комплексу логора НДХ, Госпић – Јадовно – Паг.

Иванић је први члан Предсједништва БиХ из реда српског народа који ће присуствовати обиљежавању геноцида над Србима у овим логорима, парастосу који ће бити служен над Шарановом јамом на Велебиту, са почетком у 10 часова.

Организатори обиљежавања 75. годишњице српског страдања „Дан сјећања на Јадовно 1941-2016“ су удружења грађана „Јадовно 1941.“ из Бањалуке и Београда и Епархија горњокарловачка.

– Радује нас што ће обиљежавању страдања Срба први пут присуствовати члан Предсједништва БиХ из реда српског народа, не само зато што је међу убијенима било много људи из БиХ, већ и зато што тај чин представља конкретну подршку раду нашег удружења – рекао је Душан Басташић, оснивач и предсједник Удружења „Јадовно 1941“.

Он је подсјетио да су ранијих година обиљежавању страдања Срба у овим логорима присуствовали министри из РС, али не и предсједник РС.

Јадовно је био усташки концентрациони и логор за масовно истребљење Срба и Јевреја у НДХ за вријеме Другог свијетског рата. Логором је управљао Јуцо Рукавина и био је први од 26 концентрационих логора у НДХ.

Систем логора смрти Госпић – Јадовно – Паг, основан је почетком маја 1941. у изолованој области око 20 km од Госпића. У њему је било заточено на хиљаде Срба и Јевреја током 122 дана, од маја до августа 1941.

Заточеници су обично убијани гурањем у дубоке јаме које су се налазиле близу логора.

Логор је затворен 21. августа 1941. и замијењен већим системом логора Јасеновац.

Повезане вијести: